Az 1% nekünk sokat számít!
Segítsd a mentők munkáját adód 1%-ának felajánlásával!

Nagy Elsősegély Teszt – Így vizsgáztunk 2023-ban

A 2023-as Nagy Elsősegély Teszten több mint 4500 önkéntes kitöltő mérte fel elsősegélynyújtással kapcsolatos tudását. Alapítványunk 11. éve meghirdetett edukációs kampányának eredménye szerint egyre többen tudják, hogyan kell helyesen újraéleszteni, és mire is való a defibrillátor, viszont továbbra is megosztó téma a kullancskiszedés elfogadott technikája. Értekelésünk végén mutatjuk a helyes válaszokat.

Az Elsősegély Tesztünknek továbbra is kettős célja van: egyrészt szeretnénk évente megvizsgálni, hogy mennyire felkészült a magyar lakosság, ha a legfontosabb egészségügyi eljárásokról van szó, másrészt pedig, hogy terjesszük a folyamatosan fejlődő elsősegélynyújtási gyakorlatokat.

Ismét szép eredményt mutat az ETI

Kutatásunkat 2013 óta végezzük el a lakosság körében, és az eredmények szemléltetése és összehasonlíthatósága végett egy index-számmal összesítjük. Ez a szám, az Elsősegély Tájékozottsági Index megmutatja, mennyi volt az összes helyes válasz és az összes feltett kérdés hányadosa: a korábbi évhez hasonlóan 2023-ban ez az érték 7,8 lett.

A kvázi stagnáló érték üzenete számunkra, hogy bizonyos témákban még mindig szükséges pontosítani az elsősegélynyújtással kapcsolatos információkat, és a túlságosan szakmai kérdésekben a laikusok nyelvén kell, hogy megfogalmazzuk a válaszokat.

Nézzük meg, hogyan szerepelt a lakosság a 2023-as Nagy Elsősegély Teszten!

Javuló tendencia

Kezdjük a jó hírekkel! Ismét optimizmusra ad okot, hogy az újraélesztés helyes eljárására vonatkozó válaszok aránya emelkedett. Sikerült kicsivel 70% felé ugrani, hiszen 3200 válaszadó tudta helyesen, hogy a fejet hátra hajtva, szájból orrba vagy szájból szájba kell alkalmazni a levegőfújást és a mellkasnyomást 30:2 arányban. Mindig felhívjuk rá a figyelmet, hogy nem kell megijedni, ha valaki a szájon át történő újraélesztést nem szeretné alkalmazni. Ugyanis a mellkas másodpercenként kb. kétszeri, erős, 5-6 cm mélyre történő nyomása ugyanúgy lehetőség egy emberi élet megmentésére.

Szintén jobban vizsgáztunk a defibrillátor pontos funkcióját illetően is. Ez a kérdés immár negyedik alkalommal szerepel a felmérésben, és azt látjuk, hogy a 2020-as eredményhez képest lassan, de biztosan javul a helyes választ adók aránya. 2023-ban a korábbi év 41%-a után 44 % jelölte be a helyes választ: a defibrillátor egy olyan életmentő eszköz, amellyel szívritmuszavarokat tudunk megszüntetni annak érdekében, hogy a beteg szíve a sokkolást követően a normál szívritmusban működhessen tovább; használata szívmasszázzsal együtt hatásos. Minden 3. válaszadó gondolta úgy, hogy szívmasszázs nélkül is hatásos az újraélesztés, de ez az állítás továbbra sem igaz. Viszont továbbra is az a legfontosabb, hogy merjük használni ezt az eszközt, hiszen a félautomata defibrillátorok megállapítják helyettünk a sokkolás szükségességét.

Még mindig általános tévhit, hogy a nyilvánosan elérhető defibrillátorok használatához szükséges szakmai hozzáértés. Ellenkezőleg, laikusként is biztonsággal bevethetőek, ha életmentésről van szó!

Alapítványunk célja, hogy minél több ember számára egyértelművé tegyük, hogy hazánkban már több mint 1500 helyen vannak nyilvánosan elérhető, automata defibrillátorok (AED).
Ne parázz, sokkolj!  című társadalmi edukációs kisfilmünkben Bala (Csuja Imre) a humor segítségével mutatja be, hogy egy kis talpraesettséggel bárkiből életmentő válhat, a lényeg, hogy merjünk cselekedni!

Hogyan állunk a hétköznapi balesetekkel?

A klasszikus elsősegély kérdések közül a forrázás témakörében szerepeltünk a legjobban: mindössze 388 válaszadó tévedett. A megfelelő eljárás pedig: a leforrázott bőrfelületet legalább 10-20 percig szükséges hideg folyó víz alá tartani.

Sajnos kevesebben emlékeztek arra, hogy mi a teendő, ha üvegszilánk kerül a szemünkbe. A protokoll szerint mindkét szemet steril gézlapokkal kell lefedni, és az idegen testet nem eltávolítva orvost hívni. A 2022-es kiugró eredmény után – akkor több mint 90% volt a helyes válaszok aránya – ezúttal 2 százalékponttal csökkent az eredmény.

Vérzéscsillapítás terén a helyzet változatlan

Az egyik banálisnak tűnő, ám annál megosztóbb kérdés továbbra is megosztja a válaszadókat: hogyan kell helyesen orrvérzést csillapítani. A közhiedelemmel ellentétben nem jó módszer az orrnyereg szorítása, de az eredmények tükrében (12% erre szavazott) sajnos ez a megoldás még mindig elterjedt az emberek körében. A válaszadók 78%-a viszont a helyes technikára adta le voksát: ülő helyzetben enyhén hajtsuk előre a gyermek fejét, fogjuk be mindkét orrcimpát egy vattadarabbal, így a vér nem tud távozni, az orrnyílásba alvad, ezáltal csillapítja a vérzést.

Érdemes megtanulni a helyes eljárást, hiszen az orrvérzés gyakori tünet, fontos, hogy hatékonyan tudjunk elsősegélyt nyújtani.

A következő, vérzéscsillapítással kapcsolatos témában továbbra is magabiztos tudással rendelkezünk: a kitöltők közül csupán 183-an rontották el a választ, 96%-uk tudta helyesen, hogy fejsérülés esetén a sérültet le kell fektetni, fejét felemelni, és a seb fertőtlenítése után arra sapkakötést kell készíteni.

Messze a 100%-os tudás?

11 éve minden NET kutatásban rákérdezünk az agyrázkódás jeleire. Nem véletlenül, hiszen azonnali orvosi ellátásra szorul a beteg, ha az alábbi tüneteket észleljük: aluszékonyság, szédülés, hányinger. A helyesen válaszolók aránya ezúttal 2 százalékponttal csökkent, ezért fontos tudatosítanunk, hogy a fenti, akár hétköznapinak tűnő tünetek az agyrázkódás jelei lehetnek.

Sajnos kevesebben tudták a jó választ a tűző napon való ájulás során nyújtott elsősegélynél is: bár ennél a kérdésnél általánosságban stagnál a tudásunk, a 2022-es eredményhez képest (akkor 89% volt a helyes válaszok aránya), a kitöltők 87,6%-a tudta, hogy ilyenkor lehetőség szerint az árnyékba kell húzni az illetőt és - ha eszméleténél van - vízzel kell megkínálnunk, amíg meg nem érkezik a segítség. Érdekesség, hogy közel 500 kitöltő vélte úgy, hogy elegendő az ájultat az árnyékba húzni és lazítani a ruházatán.

A 2022-es eredmény tükrében joggal reménykedtünk, hogy a napi ajánlott folyadékbevitel pontos meghatározását már mindenki ismerni fogja. Bár sajnos még 3% hiányzik, bizakodásra ad okot, hogy a helyesen válaszolók aránya nem csökkent, és mindössze 100 kitöltő tévedett, amikor nem a 2,1 – 2,8 litert jelölte meg.

Még mindig dilemmát okoz a kullancskiszedés

Továbbra is két tábor képviseli magát az egyik leginkább megosztó témakörben: hogyan kell eltávolítani a kullancsot? Nos, miután a legfrissebb szakmai ajánlást már 3 éve pontosítottuk, a helyes technikát még mindig csak a válaszadók fele sajátította el. Minden második ember szerint a művelet része továbbra is, hogy a kullancsot enyhe csavaró mozdulattal emeljük ki a bőrfelszínről, de ez a módszer nem helytálló. 10-ből csak minden 4. kitöltő tudta jól, hogy a kullancs eltávolítását kullancskiszedő-csipesszel, közvetlenül a bőrfelszínen fogva, egyenes vonalban, határozottan kell végezni, és nem szabad közben a kullancsot megcsavarni.

Lássuk, melyek voltak az idei kérdések és a hozzájuk tartozó helyes válaszok.

A helyes válaszokat aláhúzással és félkövér kiemeléssel jelöltük:

1. Mik az agyrázkódás tünetei?
  1. Fülzúgás, beszédzavar, szédülés
  2. Hányinger, aluszékonyság, szédülés
  3. Nincsenek tünetei

1. Üvegszilánk kerül a szemünkbe, mi a teendő?
  1. Öntsünk folyadékot a szembe, az kimossa a szilánkokat, majd hívjunk orvost
  2. Kézmosás után minél előbb próbáljuk meg eltávolítani a szilánkokat a szemből, majd hívjunk orvost
  3. Fedjük le mindkét szemet steril gézlapokkal, az idegen testet nem eltávolítva hívjunk orvost

1. Mi a teendő, ha gyermekünknek elered az orra vére?
  1. Ülő helyzetben enyhén hajtsuk hátra a gyermek fejét, így a vér nem folyik ki az orrból
  2. Ülő helyzetben enyhén hajtsuk előre a gyermek fejét, fogjuk be mindkét orrcimpát egy vattadarabbal, így a vér nem tud távozni, az orrnyílásba alvad, ezáltal csillapítja a vérzést
  3. Fektessük le a gyermeket, hogy a nyugalmi helyzet megállítsa a vérzést

1. Mennyi a napi ajánlott folyadékbevitel?
  1. 10 ml/kg a javasolt mennyiség, tehát egy 70 kg-os ember számára a napi 0,7 l a javasolt napi mennyiség.
  2. Mindenki maga döntheti el, amennyitől jól érzi magát
  3. 30-40 ml/kg a javasolt mennyiség, tehát egy 70 kg-os ember számára a napi 2,1-2,8 l a javasolt napi mennyiség.

1. Hogyan csillapítsuk a vérzést fejsérülés esetén?
  1. Nem szabad kötést használni, hagyni kell, hogy természetes úton álljon el a vérzés
  2. Ültessük le a sérültet és hajtsuk előre a fejét, hogy a vér a sebből távozzon
  3. Helyezzük nyugalomba a sérültet, ha tudjuk, fertőtlenítsük a sebet, majd kötözzük be.

1. Mi a teendő kullancs-csípés esetén?
  1. A kullancs eltávolítását kullancskiszedő-csipesszel, közvetlenül a bőrfelszínen fogva, egyenes vonalban, határozottan kell végezni, és nem szabad közben a kullancsot megcsavarni
  2. Ne nyúljunk a csípéshez, hagyjuk benne a kullancsot amíg magától ki nem lökődik
  3. Használjunk kullancskiszedő csipeszt, és enyhe csavaró mozdulattal távolítsuk el a kullancsot

1. Hogyan kell helyesen felnőttet újraéleszteni?
  1. 30 mellkasnyomás, majd 2 befúvás (30:2 arány), vagy ha valaki nem tud lélegeztetni, akkor másodpercenként 2 mellkasnyomás, befújás nélkül, ezt folyamatosan végezni, amíg a mentő meg nem érkezik
  2. 15 mellkasnyomás, majd 6 befúvás (15:6 arány), ezt folyamatosan végezni, amíg a mentő meg nem érkezik.
  3. 15 mellkasnyomás, majd 2 befúvás (15:2 arány) ezt folyamatosan végezni, amíg a mentő meg nem érkezik.

1.  Mi a teendő, ha a tűző napon elájul mellettünk valaki?
  1. Lehetőség szerint húzzuk árnyékba, fektessük le, lazítsunk a ruházatán
  2. Lehetőség szerint húzzuk árnyékba, helyezzük stabil oldalfekvésbe, hívjunk orvost, és ha eszméleténél van – tudunk vele beszélni – vízzel kínáljuk meg
  3. Hideg vízzel törölgessük, vagy locsoljuk le az arcát

1. Főzés közben leforrázzuk a kezünket, mi az első teendő?
  1. Azonnal tegyünk rá hideg vizes borogatást, akár papírzsebkendővel
  2. Tegyünk langyos vizes borogatást a felületre, minimum 10 percig.
  3. Azonnal tartsuk hideg folyó víz alá körülbelül 10-20 percig

1. Melyik állítás igaz a defibrillátorra?
  1. A defibrillátor egy olyan életmentő eszköz, amellyel újraindítható a teljesen leállt szív; szívmasszázs nélkül is hatásos.
  2. A defibrillátor egy olyan életmentő eszköz, amellyel szívritmuszavarokat tudunk megszüntetni annak érdekében, hogy a beteg szíve a sokkolást követően a normál szívritmusban működhessen tovább; használata szívmasszázzsal együtt hatásos.
  3. A defibrillátor egy olyan életmentő eszköz, amellyel újraindítható a teljesen leállt szív, emiatt kizárólag egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy kezelheti.

Köszönjük, ha támogatásával Ön is hozzájárul a mentők munkájához!