Az 1% nekünk sokat számít!
Segítsd a mentők munkáját adód 1%-ának felajánlásával!

Segítek!

Kisgyermek újraélesztése

Bármi is legyen az oka egy kisgyermek légzésleállásának, szinte biztos, hogy a kritikus első öt percben a szülők, nagyszülők lesznek jelen, így az ő lélekjelenlétük élet és halál kérdése lehet. Vértezd fel magad az életmentő ismeretekkel kisgyermek újraélesztési útmutatónk segítségével!

1) HA BIZTONSÁGOS A HELYSZÍN, VIZSGÁLD MEG, HOGY A GYERMEK REAGÁL-E AZ INGEREKRE!

 

Hangosan szólj a gyermekhez, majd erősebb bőringer alkalmazásával (test, talpak simítása, dörzsölése, esetleg csípése) és szólongatással próbáld ébresztgetni.

 

 

Ne rázd, ne ütögesd! Ha nem reagál, kiálts segítségért, de ne hagyd ott a gyermeket!

 


 

2) MIKOR ÉS HOGYAN HÍVD A 112-T?

 

Ha van segítséged, eszméletlenség esetén egyikőtök folytassa az ellátást, a másik azonnal hívja a mentőt!

Ha egyedül vagy: kiálts segítségért, vizsgáld a légzést, majd az újraélesztést kezdd meg a 4-es és az 5-ös pont szerint, és csak 1 perc mellkasnyomás után hívd a mentőket.  Hangosítsd ki a telefont, és tedd magad mellé.

 

Mondd el a legfontosabbakat: a neved, a pontos címet (emelet, ajtó, lépcsőház, minden, ami segíti a mentőket abban, hogy megtalálják a helyszínt), és hogy egy gyermek újraélesztéséhez kérsz segítséget.

 

Ne tedd le a telefont!Maradj vonalban, a mentésirányító segíteni fog az újraélesztésben instrukcióival.


 

3) TEDD SZABADDÁ A LÉGUTAKAT ÉS VIZSGÁLD MEG, HOGY LÉLEGZIK-E!

 

Tedd egyik kezedet a homlokára, a másik kezed két ujját az álla alá,  emeld meg az állcsúcsot, a kisgyermek fejét hajtsd hátra.  Vizsgáld meg a szájüregét – ha idegen testet látsz, amit várhatóan egy mozdulattal el tudsz távolítani, tedd meg.

 

Ha a gyermek feje-nyaka sérült, a fejét ne hajtsd hátra, homlokán lévő kezeddel tartsd középhelyzetben, csak az állát emeld.

Tedd a fejedet az arca fölé, a mellkas felé nézve. Figyeld, hogy emelkedik-e a mellkasa, hallasz-e szuszogást, légáramlást. Mindezt 10 másodpercig.

 


 

 

 

Ha normálisan lélegzik és gerincsérülés nem valószínű, fektesd stabil oldal-fekvésbe.

 

 

 

 

 

 


 

 

4) HA NEM, VAGY NEM NORMÁLISAN LÉLEGZIK, VÉGEZZ 5 BEFÚVÁST

 

A fej pozícióját megtartva szájból szájba, a gyermek orrát befogva.

Annyi levegőt fújj be óvatosan, hogy a mellkas láthatóan emelkedjen. 5 befúvás után, ha egyedül vagy, azonnal hívd a 112-t és hangosítsd ki a telefont! Figyeld 10 másodpercig, hogy mutat-e életjelenséget (önálló légzés, köhögés, mozgás). Ha nem, kezdd meg a mellkasi nyomásokat!

 


 

5) VÉGEZZ 30 MELLKASKOMPRESSZIÓT (NYOMÁST) ÉS 2 BEFÚJÁST FELVÁLTVA

A kisgyermeket lehetőleg fektesd kemény alapra, helyezd az egyik kezedet a szegycsont alsó felére. A nyomásokat egyenes, kinyújtott karral végezd! Nyomd le a mellkast annak átmérőjének körülbelül egyharmadával másodpercenként körülbelül kétszer.

 

30 nyomás után fújj be kétszer szájból-szájba, majd folytasd a 30 mellkaskompresszió és 2 befújás váltogatásával, amíg a mentő meg nem érkezik, vagy életjelenséget nem tapasztalsz.

 

Ha életjelenségek mutatkoznak, hagyd abba az újraélesztést, és vizsgáld a légzést a leírtak szerint, legfeljebb 10 másodpercig. Ha nincs légzés, folytasd az újraélesztést.

 

LETÖLTÖM AZ ÚTMUTATÓT

 


Az útmutatóban szereplő információk tájékoztatásnak minősülnek, laikusok számára megfogalmazott információk, amelyek nem helyettesítik az akkreditált újraélesztés oktatáson megszerezhető tudást.