Újgenerációs defibrillátorra gyűjtünk
Támogasd a mentők munkáját az egész országban!

Tartsd életben! - Újraélesztés egyszerűen és gyorsan

Október 16-a szerte a világon az újraélesztés nemzetközi napja. Magyarországon évente mintegy 25 000 ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául. Az esetek 90%-ában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni, és mire kiérnek a mentők, már késő. Pedig van egyszerű módszer – amivel a mentők kiérkezéséig biztosítható az életben maradás esélye. Csak a mellkas nyomásával, levegőbefújás nélkül is lehet életet menteni!

Van úgy, hogy keménynek kell lenni

„Bala vagyok. Ma olyan leckét kapsz, amit sose’ fogsz elfelejteni” – hangzott el 2015-ben Csuja Imre szájából a már-már legendás mondat az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő Tartsd életben! című kisfilmünkben, és valóban így is történt. A Valami Amerika szereplőinek segítségével több mint 2 millió emberhez juttattuk el egyszerű, ám annál fontosabb üzenetünket, miszerint csak a mellkas nyomásával, levegőbefújás nélkül is lehet életet menteni.

Tudj meg többet!

* Miért fontos? * Társadalmi hatás * Kulisszák mögött * Eredet *

* További információ * Díjak, elismerések * Médiamegjelenések *

Miért fontos, hogy minél többen megtanulják a laikus újraélesztést?

Az Újraélesztés nemzetközi napján, október 16-án minden évben felhívjuk a figyelmet az újraélesztéssel kapcsolatos tudnivalók fontosságára. A legtöbben tanultunk róla valamit, vagy az iskolában, vagy az autóvezetés-tanfolyamon, de nem gondolunk arra, hogy éles helyzetben is szükségünk lehet erre a tudásra.

Az Európai Újraélesztési Társaság kezdeményezésére elindított esemény az újraélesztés módszereire és az azonnali segítségnyújtás fontosságára hívja fel a figyelmet minden évben – így tesz Alapítványunk is.

Hazánkban átlagosan 70 ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául – naponta. Ijesztően nagy szám ez, amely mögött valódi tragédiák állnak, sokszor fájóan fiatalon elvesztett családtagokkal. Nem véletlen, hogy Alapítványunk egyik legfontosabb célja a laikus újraélesztéssel kapcsolatos ismeretek bővítése. A szakma és a lakosság összefogásával ugyanis életeket menthetünk meg.

A kampány utóélete és társadalmi hatása

2015-ben Baláék megmutatták, hogy egy kis humorral és egy kis vagánysággal életeket lehet menteni. „Ha csak egyvalaki életét sikerül megmenteni ezzel a kisfilmmel, már megérte” – mondtuk akkor. Hatalmas örömünkre ma elmondhatjuk, hogy nem csak egy, de már 10 dokumentált esetben is Alapítványunk kisfilmje alapján hajtottak végre sikeres újraélesztést – és ki tudja, hogy hány olyan eset van még, amelyről nem is tudunk.

A kulisszák mögött

A rendező, egy maréknyi tehetséges színész, a stáb és az elmaradhatatlan jó hangulat – így készült kisfilmünk.

Köszönjük a kisfilm létrehozását pro bono lehetővé tevő színészek és szakemberek munkáját!

Kampány tervezése, szervezése

Filmgyártás, utómunka

és hálásak vagyunk a nagyközönségnek, hogy a film megnézésével és terjesztésével hozzájárult az életmentéshez! Köszönjük!

Hands-only CPR – avagy kampányunk eredete

A videó aVinnie Jones' hard and fast Hands-only CPR című kisfilm adaptációjaként készült a British Heart Foundation engedélyével és támogatásával.

A brit eredeti 2012-ben készült, főszerepben Vinnie Jones-szal, a volt angol élvonalbeli labdarúgóval, későbbi filmszínésszel (A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső; Blöff), aki a tőle megszokott gengszter figurát hozza. Innen jött az ötlet, hogy a videó átültetése haza viszonyokra és környezetre, magyar szereplőkkel jó ötlet lenne - a többi már történelem.

További információ

A kisfilm Alapítványunk, Miha Tamás (Human Dialog)és Herendi Gábor (SkyFilm) kreatív koncepciója alapján készült

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika

dr. Büki András M.D., Ph.D., D.Sc.

Magyar Idegsebészeti Szakmai Kollégium Tagozata

Prof. Dr. Barzó Pál PhD, DSc.

az Experimentális Oxyológiai Munkacsoport

Dr. Vámos Zoltán és Dr. Cséplő Péter

ajánlásával.

Díjak és elismerések

A Tartsd életben! 2015-ös megjelenése óta nem csak rekordnézettséget ért el rövid idő alatt, de mind a civil, mind a reklámszakma is elismerte több alkalommal.

Bala a sajtóban

A Bala-sorozat további részei

Tegyél ma Te is egy lépést a magyarországi életmentésért! Támogasd Alapítványunk munkáját, hogy kampányainkban minél több ember megismerhesse az elsősegélynyújtás fontosságát! Adományoddal még több eszközt állíthatunk az életmentés szolgálatába!