Indul a motoros szezon. Támogasd Te is a Mentőmotoros Szolgálatot!

Segítek!

Motoros mentők: a leggyorsabb földi mentők

A sokak által kedvelt kétkerekű életforma számukra hivatás, sőt: életmentő küldetés! Ők a mentőmotorosok, akik májustól októberig azért járják az utakat, hogy a lehető leggyorsabban a baleseti helyszínre érjenek. Alapítványunk 2022, a Mentőmotoros Szolgálat újraszervezése óta az OMSZ hivatalos motoros mentőinek büszke támogatója.

Az Országos Mentőszolgálat leggyorsabb földi mentőegységeinek, a mentőmotoroknak a kiérkezési ideje nagyságrendekkel rövidebb a mentőautóéhoz képest. A motoros mentők autópályán 9, belvárosban akár 6 perc alatt ott vannak a baleset helyszínén. Felderítenek, megkezdik a betegellátást, amíg kiérkezik az esetkocsi, amelyiknek így jó esetben csak el kell szállítani a sérültet. Sőt, nem ritka, hogy szüléslevezetésben is részt vesznek.

Ha kell, a mentőmotorok legnagyobb forgalmi dugón is átjutnak, gyorsaságuknak köszönhetően a helyszínre érve elsők között kezdhetik meg a baleset sérültjeinek ellátását.

2022-ben egyedülálló mennyiségű és minőségű felszereléssel új orvosi táskákat adtunk át motoros bajtársainknak adományozóink jóvoltából. A mentőmotorokon 3 fő tároló rekesz található, ami többnyire az Országos Mentőszolgálatnál rendszeresített ABCDE szemléletet követi.

  • Piros táska AB (airways and breathing)
  • Zöld táska CD (circulation and disability)
  • Top case: LP15/LP12 és rögzítő eszközök

Felszereltük a mentőmotorokat

 

„A mentőmotorosok szinte bármilyen feladatnál bevethetők, hiszen a lélegeztetőgépen és a gyógyszeradagoló pumpán kívül a betegellátásban nélkülözhetetlen minden felszerelés megtalálható a motoron, ami egy hagyományos esetkocsin is. Beteget szállítani ugyan nem tudunk, de nem is ez a feladatunk. Cserébe nagyon gyorsan kiérünk a helyszínre, és amíg a mentő megérkezik, megkezdjük a betegellátást, megszervezzük a betegutat”

ismerteti Nagy Norbert bajtársunk, akit három éve kértek fel, hogy szervezze újra ezt a speciális mentőmotoros egységet.

Nagy Norbert, motoros mentő

Motoros mentők Magyarországon

A mentőmotorosokra minden szezonban napi 8-10 mentési feladat vár 12 órás műszakokban, teljes motoros felszerelésben a legforróbb nyári napokon is. Az évi 2600 életmentő bevetés teljesítéséhez 2023-ban is igyekszünk a legjobb mentőmotorokat biztosítani a számukra – hogy minél gyorsabban érjenek a baleset helyszínére, és minél hatékonyabban kezdhessék meg az életmentést.

Motoros mentők Magyarországon

  • Mentőmotoros mentési pont: Budapest, II. kerület. Szezon: májusoktóber
  • Balatoni mentőmotoros szolgálat, központ: Veszprém. Szezon: júniusaugusztus

MENTŐMOTOR TÁMOGATÁS

 

A motor kiérkezése nagyságrendekkel rövidebb a mentőautóéhoz képest. Ebben egyrészt a motor gyorsasága és mozgékonysága segít, hiszen a baleset körüli közlekedési dugóban könnyebben halad: araszoló vagy álló kocsisor között is átlag 50 km/óra sebességgel tud haladni, ami nagyon gyorsnak számít. Ezenfelül akár pályaudvarokra is képes behajtani, peronokra, járdára is gond nélkül feljuthat, szemben a mentőgépkocsival.

Mit jelent pontosan a gyorsaság, és mégis mennyit számít az a néhány perc előny? A nagy teljesítményű, jól felszerelt motorral a helyszínre érve elsőként kezdheti el stabilizálni a beteg állapotát, bármilyen szintű mentőegységgel együtt tud dolgozni, egy alapfelszereltségű mentőnél pedig magasabb szintű segítséget képes nyújtani.

"A motorokkal ráadásul könnyebben megközelíthetjük az olyan helyszíneket is, mint egy kirándulóösvény vagy egy pályaudvar."

– sorolja a további előnyöket Nagy Norbert.

Támogasd a motoros mentőket!


Részletes eredményeink, eszközátadásaink megtekinthetők folyamatosan frissülő eredménytérképünkön is: https://www.mentoalapitvany.hu/eredmenyterkep


Magán és vállalati adományozóinknak, valamint az adó 1% felajánlóknak köszönhetően a magyarországi mentőállomások eszközállományának továbbfejlesztése és bajtársaink munkájának támogatása folyamatosan zajlik. 

Alapítványunk tovább dolgozik elsődleges küldetésén, a 256 hazai mentőállomás 8500 dolgozójának támogatásán és az OMSZ gépparkjának és berendezéseinek további műszaki fejlesztésén.

Ha számodra is fontos, hogy a mentőmorotok mindig a lehető legjobb felszereltséggel indulhassank el életmentő bevetéseikre, támogasd Te is motoros mentőket! Köszönjük!

ONLINE TÁMOGATÁS

 

Támogasd munkánkat, legyél Te is életmentő! Köszönjük!