Az 1% nekünk sokat számít!
Segítsd a mentők munkáját adód 1%-ának felajánlásával!

Segítek!

Infarktus a nőknél

Már ennyien járultak hozzá egy újabb élet megmentéséhez: 91
SEGÍTEK

Egy ember rosszul lesz az utcán, majd összeesik. „Nincs légzése, hívják a mentőket!” – kiáltja a rögtön ott termő segítő, majd elkezdi a mellkaskompressziót. Ön hogyan képzeli el a szívinfarktus áldozatát? Középkorú vagy idős? Sportos ruhát visel vagy elegánsat? Egyáltalán, férfi vagy nő? Ha Ön is férfira gondolt, a túlnyomó többséghez tartozik. Pedig a hirtelen szívhalál éppúgy érinthet nőket is, még ha a tünetek némileg el is térnek a férfiakétól.

Emelt szintű újraélesztés, az Ön segítségével

A bajbajutottnak sokszor csak akkor van esélye a túlélésre, ha a helyszínen lévő laikusok azonnal cselekednek. Legyen szó akár nőkről, akár férfiakról, fontos, hogy felismerjük a jeleket, és meg merjük kezdeni az újraélesztést. Kiérkező bajtársaink pedig akkor tudják a leghatékonyabban emelt szinten folytatni az újraélesztést, ha a legkorszerűbb életmentő eszközök állnak rendelkezésükre.

Legyen szó akár életmentő beavatkozásról vagy hétköznapi balesetről, Alapítványunk célja, hogy az ellátáshoz a lehető legtöbb mentőautóban még korszerűbb eszközök álljanak rendelkezésre.

5.000, 10.000, 25.000 Ft
vagy más összegű
adományából újraélesztő készülékeket, lélegeztetéshez szükséges felszerelést, speciális égési kötszereket és további életmentő eszközöket vásárolunk országszerte a mentők számára. Kérem, támogassa Ön is a még korszerűbb betegellátást!

 
Biztonságos fizetés – Adománya garantáltan célba ér!

"Csak jót tehetünk azzal, ha segíteni próbálunk"

Hajnalka igazi hétköznapi hősnő. Miután elvitte gyermekeit az iskolába, meglátott egy földön fekvő idős hölgyet. A sok nézelődő közül csak ő állt meg segíteni: gyors helyzetfelismerése mentette meg az asszony életét.

Járókelő effektus. Így nevezik a szociálpszichológiában azt a helyzetet, amikor minél többen lennének képesek segíteni egy bajbajutotton, annál kisebb valószínűséggel teszik ezt tényleg meg. A rossz mintázat szerencsére megtört azon a bizonyos reggelen, köszönhetően Hajnalkának. Miután kirakta a gyerekeket az iskolában, hazafelé tartva látta meg, hogy egy buszmegállóban egy idős hölgy fekszik, körülötte pedig szinte kisebb tömeg gyűlik össze. Így emlékszik vissza az esetre.

„Az volt a megdöbbentő, hogy nagyon sok ember állt ott, de senki nem lépett oda, hogy segítsen, mindenki csak fényképezett, videózott, még az út túloldaláról is” – meséli.

Ő azonban tudta, mit kell tennie. „Odamentem, megszólítottam, és megnéztem, hogy ad-e életjeleket. Mivel nem tette, azonnal megkezdtem az újraélesztést. Szétnyitottam a blúzát, hátraszegtem a fejét, és megkezdtem a harminc mellkaskompressziót és a két befúvást.” 

Mire a mentők kiértek, az asszonynak már újra volt légzése, de a bajtársak így is egy órán keresztül küzdöttek érte: többször sokkolták defibrillátorral, mire stabilizálni tudták. Szerencsére sikerrel jártak, Hajnalkának később pedig levélben köszönte meg az asszony, amit érte tett. Két nappal később lett hetvenéves, így duplán is születésnapot ünnepelhetett.

A tanulságot pedig már az életmentő foglalja össze.„Ha bárki hasonló helyzettel találkozik, mindenképpen próbáljon segíteni. Ha hívja a mentőket, a diszpécserek diktálják majd, hogy mit kell tennie. A legfontosabb, hogy álljon meg és segítsen. Csak jót tehet vele, rosszat nem!”

Kérjük segítsen, hogy bajtársaink még korszerűbb felszereléssel indulhassanak bevetésre!

3000, 5000 vagy 10 000 forintos adományából újraélesztő készülékeket, lélegeztetéshez szükséges felszerelést, speciális égési kötszereket és további életmentő eszközöket vásárolunk országszerte a mentők számára. Kérem, támogassa Ön is a még korszerűbb betegellátást!

 
Biztonságos fizetés – Adománya garantáltan célba ér!

Szívinfarktus a nőknél

Bár jóval kevesebb szó esik róla, a nőket éppúgy érinti a szívinfarktus a veszélye, mint a férfiakat. A hölgyeknél későbbi életkorban – inkább 50-60 éves koruk után – emelkedik meg az infarktus kockázata, így nagyobb eséllyel áll fenn már valamilyen társbetegség is, például magas vérnyomás vagy cukorbetegség, amelyek tovább növelhetik a rizikót.

Komoly probléma, hogy a női infarktus tünetei eltérnek a férfiak esetében közismert jelektől, mint az erős mellkasi fájdalom. Náluk a mellkasi fájdalom kisebb intenzitású és sok nem tipikus tünet van jelen, mint hányinger, hányás és gyomortáji fájdalom kíséri a szívizomelhalást, és sokszor a fáradtság érzése a fő tünet. A mellkasnyomás, a zsibbadás a bal karban, fájdalom a nyakban, a verejtékezés mindkét nemnél tipikus jelek.


A szívinfarktust a nőknél tehát nehezebb felismerni, sokakat pedig az illemszabályok tarthatnak vissza a segítségnyújtástól. Pedig ha életmentésről van szó, csak a beteg számít – legyen a bajbajutott akár férfi, akár nő, merjünk cselekedni!

 
Biztonságos fizetés – Adománya garantáltan célba ér!


Az itt látható kampány egy offline és online megvalósuló adománygyűjtő akció része, melynek célja mentéstechnikai eszközök beszerzése az OMSZ részére.

Az Országos Mentőszolgálat közhasznú segítőjeként Alapítványunk a minél hatékonyabb magyarországi életmentésért tevékenykedik. Alapító Okiratban foglalt céljaink:

  • korszerű mentési eszközök beszerzése az Országos Mentőszolgálat igényei alapján,
  • hozzájárulás a mentődolgozók munkakörülményeinek javításához,
  • az újraélesztési tudás és hajlandóság népszerűsítése és ösztönzése.

A támogatásokat átláthatóan kezelve, azok felhasználásáról rendszeresen beszámolva támogatjuk az életmentők munkáját.

Támogatása adómentes.

Köszönjük segítségét!