Mobil ultrahangra gyűjtünk. Legyen Neked is szívügyed az életmentés!

Újraélesztés Hide the Pain Harolddal – Találd meg a saját zenei stílusod!

Az újraélesztés napján ezúttal az ismert magyar mémlegendát, Arató Andrást, vagyis Hide the Pain Haroldot hívjuk segítségül legújabb edukációs kampányunkban. Találd meg a saját zene stílusod, másodpercenként két mellkasnyomás ugyanis megmentheti valakinek az életét! Ez a legfőbb üzenete kisfilmünknek, amelyben Harold ismert slágerekre mutatja meg az újraélesztés helyes módját a zene és a humor segítségével.

Nem vagyunk egyformák, például más és más zenéket kedvelünk, de egyvalami közös bennünk: mindannyian lehetünk életmentők, ha megtanuljuk az újraélesztés egyszerű módját. Már ismert, hogy a Bee Gees Stayin’ Alive c. slágerének ritmusa jó ütemet ad a mellkasnyomások üteméhez, és ezúttal is olyan dalokat kerestünk, amelyeknek BPM-e (beats per minute, vagyis percenkénti leütésszám) 100-120 közé esik. Célunk, hogy az új dalok révén minél több emberhez eljusson az újraélesztési tudás, hiszen hirtelen szívhalál esetén az első 4-5 perc létfontosságú, ráadásul ekkor jó eséllyel csak nem szakképzett civil segíthet a bajbajutotton.

ÉVENTE 25 EZER EMBERT ÉRINT

A hirtelen szívhalál Magyarországon is az egyik vezető halálok: naponta 70 embert érint. Fontos tehát, hogy minél többen merjenek cselekedni, és ha megtörténik a baj, felkészületlenségük vagy félelmeik ne tartsák őket vissza attól, hogy embertársuk segítségére siessenek.

„Fontos, hogy növelni tudjuk az újraélesztési hajlandóságot a lakosság körében. Szó szerint életbevágó tehát, hogy minél többen lássák és megosszák kisfilmünket, hiszen laikusként sokat tehetünk egy ember életéért, míg ki nem érkeznek a mentők”

– emeli ki Dr. Czakler Éva mentőorvos, alapítványunk kuratóriumának alelnöke.

OKTÓBER 16. – AZ ÚJRAÉLESZTÉS NAPJA

Az újraélesztés elsőre bonyolultnak és ijesztőnek tűnhet, de jó, ha tudjuk: akihez odaléptünk, jó eséllyel már meghalt, így ártani nem, csak segíteni tudunk neki. A 112 tárcsázásával ráadásul hozzáértő segítségünk is lesz, hiszen a mentésirányító egészen a mentők kiérkezéséig vonalban marad, és segíti minden lépésünket. Mit tegyél ilyen esetben?

Kövesd Harold példáját! Az újraélesztés lépései:

LETÖLTÉS

ZENÉK ÚJRAÉLESZTÉSHEZ

Hallgasd meg Alapítványunk és Harold Spotify playlist-jét! A dalok mindegyikének üteme megfelelő a mellkasnyomások helyes végzéséhez. Találd meg a saját zenei stílusod, legyél Te is életmentő!

HAROLD SZÍNRE LÉP – ÍGY KÉSZÜLT KISFILMÜNK

Nézd meg, hogyan zajlott edukációs filmünk forgatása, és hogyan bújt bele András ismét Harold bőrébe egy jó ügy érdekében!

„Szívesen elvállaltam ezt a kampányforgatást. Egyrészt a mentőstökhöz apósom révén van némi kötődésem, másrészt pedig egy nagyon pozitív célt szolgál. Mindenki kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy szükség van újraélesztésre. Fontos, hogy nem szabad ilyenkor bepánikolni.”

András nyugdíjasként vált nemzetközileg ismert mémmé. Sokáig nem akarta elfogadni az ezzel járó figyelmet, de mióta felvállalta ismertségét, megváltozott az élete. Mint mondja, ha olyan helyzetbe kerülne, hogy újra kell élesztenie valakit, valószínűleg ugyanígy felül tudna kerekedni kezdeti félelmein, és ő is segítene.

Merj te is cselekedni, legyél te is életmentő!