Támogasd a mentők munkáját!
Nézd meg, most hogyan segíthetsz!

Életek múlhatnak azon, hogy mindenki azonnal tudja a dolgát

Tömeges baleset esetén a kérdés mindig az, miként lehet a mentőerőket – embereket, eszközöket, járműveket – úgy szervezni és elosztani, hogy a lehető legtöbb beteg minél előbb megkaphassa a megfelelő ellátást. Ezért az elsőként kiérkező mentőegység nem is kezdi el azonnal a betegellátást, hanem előbb felméri a kárhelyet, majd osztályozza a sérülteket.

Senki se kerüljön életveszélyes állapotba!

Elsőre talán meglepően hangzik, de egy tömeges baleset legfőképpen logisztikai kihívás, a különleges protokollok pontos követésén pedig akár emberéletek is múlhatnak. A híradások drámai képsorai mögött sokszor nem is látszik, de bajtársaink a tömeges baleseti helyszíneken emberfeletti munkát végezve látják el életmentő feladatukat. A mentésszervezést vezető kárhelyparancsnok sokszor tucatnyi mentőegység munkáját koordinálja, hogy a nagyszámú sérült mielőbb kielégítő ellátást kaphasson. Ehhez nyújt segítséget a Tömeges baleseti táska.

„Egy tömeges baleseti kárhely felszámolása más, mint amikor egy hétköznapi esethez vonulunk ki, inkább logisztikai szemléletet követel. Ebben segítenek a táskában található adminisztratív eszközök”

– magyarázza Hangai József mentőtiszt, aki maga is irányított már mentést baleset helyszínén.

„Egy szokványos esetnél csak egy betegre koncentrálunk: ilyenkor azon dolgozunk, hogy minél gyorsabban és magasabb szinten ellássuk. Ezzel szemben egy tömeges balesetnél az a cél, hogy a lehető legtöbb beteg állapotát stabilizáljuk annyira, hogy szállítható állapotba kerüljön. Így lehet elkerülni, hogy amíg egyvalakivel foglalkozunk, egy másik beteg életveszélyes állapotba kerüljön”

Életmentő eszköz - Tömeges baleseti táska

Az OMSZ Orvosszakmai Osztályának szakértő közreműködésével kialakított tömeges baleseti táskák tartalmát a mentődolgozók igényei és tapasztalatai alapján alakították ki, így kerültek bele a speciális szerepköröknek megfelelő láthatósági mellények, segédletek, felírólapok, a minden felületre alkalmazható, önhegyező ceruzák, számlálólapok, színes karszalagok és ollók is.

„Ezek a táskák nagy segítséget nyújtanak olyankor, amikor pillanatok alatt kell átlátni a helyzetet. Tudom, milyen, amikor kárhelyparancsnokként egy buszbaleset után több mint harminc sérültet kell egyszerre ellátni tizenöt mentőegységgel. Ilyenkor szó szerint is életbevágó, hogy a legjobb döntéseket hozhassuk meg. Ezeket a táskákat használtuk legutóbb is, amikor Kiskunfélegyháza közelében az árokba fordult egy autóbusz.”

– összegez a mentőtiszt

Ön így segíthet

Szeretnénk, ha soha nem kellene használni őket, de ha mégis nagy baj történik, a mentésszervezést támogató tömeges baleseti táskáknak akár életmentő szerepe is lehet. Kérjük, adományával járuljon hozzá Ön is egy újabb táska beszerzéséhez!

Köszönjük segítségét!