Indul a motoros szezon. Támogasd Te is a Mentőmotoros Szolgálatot!

Segítek!

„Azonnal cselekedtek, így mentették meg a kisfiuk életét”

A csecsemőkori légzésleállásnak egy félrenyelt falaton át az áramütésig sajnos sokféle oka lehet, ilyenkor kiskorúakon kell újraélesztést végezni. Szinte biztos, hogy a kritikus első öt percben a szülők, nagyszülők lesznek jelen, így az ő lélekjelenlétük élet és halál kérdése lehet.

Egy hároméves kisfiú evés közben kezdett fulladozni. A légútját egy félrenyelt falat zárta el, amit a szülei hiába próbáltak eltávolítani ütögetéssel, így a gyermek keringése leállt. Végig vonalban maradtak, amíg a mentők a helyszínre nem értek. 

„Ahogy átvettük a kis beteget, felszabadítottuk a légutakat, és gyorsan sikerült is visszahozni. Mindenféle maradványtünet nélkül tudott felgyógyulni, egészséges felnőtt lesz belőle. A szülők – még ha segítséggel is, de – ügyesen, és ami a legfontosabb, azonnal cselekedtek, így megmentették a kisfiuk életét”

– eleveníti fel az esetet és annak tanulságait a mentős.

Kisgyermek újraélesztés egy mentős szemével

Riczu Norbert mentőápoló munkája mellett már egy évtizede oktatja is a gyerekek újraélesztését. A babaelsősegély-tanfolyamon legtöbbet a bölcsőhalálról kérdezik, de az újraélesztési ismeretekre sajnos a későbbi gyermekkorban is szükség lehet.

„Amikor kiérkezve egy beteghez, légzés, keringésleállást észlelünk, a betegvizsgálat után azonnal hozzálátunk az újraélesztéshez. Ilyenkor rögtön átfut a hozzátartozókon az a gondolat, hogy úristen, ezt én is meg tudtam volna csinálni. Ettől az életre szóló lelkiismeret-furdalástól szeretném megkímélni őket, hiszen az életmentéshez tényleg nem kell más, mint két kéz és egy kis akarat.” – összegez bajtársunk.

Kérjük, támogassa alapítványunkat, hogy még több mentőautót szerelhessünk fel a legkorszerűbb gyermek újraélesztési készülékekkel és kiegészítőkkel. Köszönjük!