Díszítsük fel együtt a mentők karácsonyfáját!
Támogasd Te is a hétköznapi hősöket!

Segítek!

LUCAS 3, az életmentő csapattárs

Az elmúlt időszakban a többség mindennapjaira a Covid-19 járvány volt a legnagyobb hatással, és ez nem volt másként az Országos Mentőszolgálatnál sem. Ám ahogyan a pandémia nem írhatta teljesen felül az életünket, úgy a bajtársak is ugyanúgy ellátták és ellátják eddigi feladataikat is. Hiszen balesetek, rosszullétek sajnos mindig, minden helyzetben történhetnek, és a mentőknek készen kell állniuk, hogy a lehető leggyorsabban segítséget nyújtsanak a bajbajutottaknak.  – jól példázza ezt a közelmúltban történt törökszentmiklósi eset is.

„Ez az eszköz időt, energiát, így életet ment”

A törökszentmiklósi az egyik legkihasználtabb mentőállomás a megyében, az esetkocsin dolgozó bajtársak sok újraélesztést végeznek, ezért is volt fontos, hogy fejleszthessék az életmentő eszközeiket. Alapítványunk is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egy Lucas 3 mellkaskompressziós készülék kerülhessen a mentőautóra, amely az elhúzódó újraélesztések esetén segíti a mentők munkáját. Az átadás után, reggel hétkor rakták a járműbe az új eszközt, ám ekkor még senki nem gondolta volna, hogy néhány órán belül már élesben is tesztelhetik a működését.


Amikor a törökszentmiklósi fiatalember rosszul lett, elsőként egy hozzátartozója kezdte meg a mellkaskompressziót – természetesen az irányítócsoport telefonos útmutatásai alapján, akik ilyenkor vonalban maradnak a bejelentővel, amíg a mentők a helyszínre nem jutnak.

„Mivel közeli címről érkezett a hívás, talán három perc sem telt el, míg odaértünk és átvettük a beteget. Ilyenkor rengeteg a feladat a légutak és a véna biztosításától a gyógyszerelésen át annak feltárásáig, hogy mi állhat a keringésleállás mögött – és természetesen szükség esetén defibrillálni is kell. Többször visszajött, majd újra elment a keringése, így egy óránál is tovább tartott, mire stabilizálni tudtuk a beteget. A Lucas 3 ilyenkor hatalmas segítséget jelent: folyamatos és egyenletes mellkaskompressziót biztosít, ezáltal egy ember teljes kapacitása felszabadul, aki így más módon tud részt venni a mentésben. Az eszköz nélkül mindezt kézzel végezzük, ami igen fárasztó feladat – kétpercenként váltani kell egymást. Ez a készülék viszont időt, energiát, így életet ment”


– eleveníti fel a történetet Farkas Attila, a mentőállomás vezetője, aki éppen kivonulós szolgálatban állt. 

A Lucas 3 további előnye, hogy mozgás közben is használható, így a mentőautóban is biztosítja a szükséges mellkaskompressziót. Egészen addig a betegen volt az eszköz, amíg át nem adták a kardiológiai intenzív osztályra. Ez az eset is megmutatta, milyen jól használható és fontos életmentő készülékről van szó.

Az életmentő eszköz LUCAS 3

A Lucas 3 egy speciális – és igen drága – mellkaskompressziós eszköz, amelyet olyan esetekben használnak a mentők, amikor az újraélesztés folyamata időben elhúzódik. A kézi mellkaskompresszió nem csak fárasztó, de egy mozgó mentőautóban a nyomások egyenletessége is nehezebben biztosítható – a Lucas 3 erre kínál modern, gépi megoldást. A kompakt, néhány másodperc alatt felhelyezhető mellkaskompressziós készülék egy teljes embert képes felszabadítani, aki így más életmentő feladatokra koncentrálhat. Ez hatékonyabbá és sikeresebbé teheti a mentők munkáját.


Támogatásával egy újabb mentőautót szerelhetünk fel a Lucas 3 készülékkel, hogy bajtársaink életmentő munkája még hatékonyabb lehessen.