Legyen Neked is szívügyed az életmentés!
Támogasd munkánkat, támogasd a mentőket!

Segítek!

Így segít átlátni a káoszon a Tömeges baleseti táska

Egy kisiklott és árokba fordult vonat és egy összeroncsolódott kisteherautó – öt halott és tizennyolc sérült. A mindszentihez hasonló tömeges balesetek a legrutinosabb mentőket is nagy kihívás elé állítják: ha tudják is, hogy a betegellátást nem lehetett volna jobban megszervezni, a lelkekben mindig nyomot hagy egy ilyen tragédia.

A Tömeges baleseti táska segít úrrá lenni a káoszon

Sok sérülttel járó balesetek során nagyon nagy hasznát veszik a bajtársak a tömeges baleseti táskáknak. Ezekben csupa olyan eszközt tartunk, amelyek könnyebbé és átláthatóbbá teszik a helyszíni munkát. Ilyenek a megkülönböztető mellények, a karszalagok, a felírólapok, a segédletek – minden felelősnek a szerepköre szerint, a legapróbb dolgokra is odafigyelve. 


„A kemény hátlapú betegdokumentációs lapokat nagyon könnyű használni. Esőben sem áznak el, mint egy egyszerű papír, ilyenkor is fog rajtuk a toll, nem tűnik el később sem az írás. Mind jól kezelhető eszközök, amelyek korábban nem álltak rendelkezésünkre” – magyarázza Börcsök Zoltán mentőtiszt, sokszoros kárhelyparancsnok. 

„Beleszokni lehet, de megszokni sohasem” - Beszámoló az eset kárhelyparancsnokától

„Reggel hét óra volt, épp a váltásra készültünk. Egyszerre több kocsit is kicsöngettek innen Szegedről, ez már jelezte, hogy valami nagyobb eseményre kell készülnünk. Már a mentőorvosi kocsin kaptam a részleteket: vasúti baleset, Mindszent” – kezdi az eset felelevenítését Börcsök Zoltán mentőtiszt. 
Alig néhány perccel korábban egy hét személyt szállító kisteherautó a tilos jelzés ellenére hajtott át a vasúti átkelőn, ahova abban a pillanatban futott be a motorvonat. Az ütközéstől a teherautó az árokba csapódott, a kisiklott vonat megpördült, az oldalára borult, és több mint száz méterrel arrébb állt meg.

Az irányítás még a vonulás közben jelezte, hogy én leszek a kárhelyparancsnok, és folyamatosan egyeztettünk, hogy milyen szállítási és ellátási kapacitásokra lesz szükség” – meséli Zoltán, aki oktatja is, hogyan kell szervezni a hasonló tömeges balesetek mentését. Mire a helyszínre értek, a közelebbről induló hódmezővásárhelyi és szentesi egységek felmérték a helyszínt, öt halottat és tizennyolc sérültet jelentettek. 

„A koponyasérültet helikopter vitte Kecskemétre, így volt a leggyorsabb.”
A gyors reakció, a speciális eszközök és a nagyfokú szervezettség eredményeként minden sérült a lehető leghamarabb szakszerű ellátást kapott, a kárhelyparancsnok négy kórházat bevonva szervezte meg a szállításokat.


 

„Mi is emberek vagyunk, és ilyenkor a lelkünk is roncsolódik. Ebbe beleszokni lehet csak, de megszokni sohasem. Apa, fia, sógor haltak meg a helyszínen, egyszerű emberi figyelmetlenség miatt, ezt ép ésszel nehéz felfogni” – összegez a mentős, felhívva a figyelmet arra is, hogy egy vasúti átjáróban még fehér jelzés esetén is mindig győződjünk meg, biztonságos-e átkelni. 
 

Kérjük, támogatásával járuljon hozzá, hogy a mentők számára folyamatosan rendelkezésre álljanak ezek a speciális táskák, hiszen a legnagyobb baj bármikor váratlanul megtörténhet.
Jelenleg 4,87 millió forint értékben szeretnénk beszerezni kárhelyparancsnoki táskákat és nagy tételben láthatósági mellényeket, amelyek az ország számos mentőállomásán jelentenek majd további segítséget bajtársaink számára!