Díszítsük fel együtt a mentők karácsonyfáját!
Támogasd Te is a hétköznapi hősöket!

Segítek!

Harapott sérülések

Az állattól származó harapott sérülések kezdetben sokszor banálisnak tűnnek, de a látszólag kis sérüléseknek is lehetnek súlyos következményei. Sajnos nem ritkák az olyan súlyos sérülések sem, amelyek a beteget közvetlen életveszélybe sodorják. Legyünk óvatosak, soha ne engedjük például, hogy gyermekünk ismeretlen állattal játsszon!

Az állatól származó harapásos sérülések kezelése két fontos részből áll:

Az első a harapott seb ellátása, amely sebészeti feladat. Fontos tudni, hogy a harapott sebek eleve fertőzöttnek tekintendők, ezért a sérült ellátása is ennek megfelelően kell történjen (tetanusz elleni védőoltás, sebellátás szempontjai stb). A sérülések kezdetben sokszor banálisnak tűnnek, de látszólag kis sérüléseknek is lehetnek súlyos következményei. Sajnos azonban nem ritkák az olyan súlyos sérülések sem, amelyek a beteget közvetlen életveszélybe sodorják.

Legalább ennyire fontos annak eldöntése, hogy a sérültet nem veszélyezteti -e a veszettség lehetősége. A veszettség kialakulása ugyanis minden esetben halálos kimenetellel jár, ezért megelőzésére mindent el kell követni, mégpedig azonnal. Tudni kell, hogy a veszettség kórokozója már apró horzsolások benyálazásával is fertőzhet, tehát a veszély akkor is fennállhat, ha a felületes sérülés egyébként sebészeti ellátást nem is igényel.

Soha ne engedje ezért, hogy gyermeke ismeretlen állattal játsszon!

forrás: Dr. Sárközy Sándor, www.heimpalkorhaz.hu

Tájékoztatás: A honlapon megjelenő anyagok általános tájékoztatásnak minősülnek. Laikusok számára megfogalmazott információk, melyek nem tekinthetők szakmai protokollnak, illetve terápiás ajánlásnak.