Támogasd a mentők munkáját!
Nézd meg, most hogyan segíthetsz!

Segítek!

Rita édesapját élesztette újra otthonában

Rita éppen a szülői házban dolgozott, amikor munkából hazaérkező édesapja, József váratlanul összeesett – megállt a szíve. Rita nem hagyta, hogy eluralkodjon rajta a pánik, azonnal cselekedett. Videónkban elmondja, hogyan tartotta életben édesapját a mentők kiérkezéséig, és hogy mit tanácsol azoknak, akik valaha ugyanilyen helyzetbe kerülnek, mint ő.

József a munkahelyén kezdte rosszul érezni magát – hányás jellegű panaszok jelentkeztek – ezért hamarabb hazament. Otthon egyik pillanatról a másikra eszméletét vesztette, az esés hangjára lett figyelmes lánya, aki azonnal szólt a férjének, hogy hívja a mentőket.

„Megnéztem neki a nyakán a pulzusát – nem volt, nem mutatott semmiféle életjelenséget. Elkezdtem a mellkaskompressziót, közben a férjem a telefont kihangosította, és a mentésirányító hölgy mondta, hogy milyen ütemre végezzem. Eszembe jutott, amit még elsősegély tanfolyamon tanultam, és a Stayin’ Alive-nak a zenéje is.”

 
A kiérkező mentők még nagyjából 40 percig küzdöttek József életéért. Defibrillátorral többször is sokkolni kellett őt, mire visszatért a keringése, és elindulhattak vele a kórházba.
 
Rita története azért is tanulságos mindannyiunk számára, mert négyből három szívmegállás otthon következik be, ezért ha valaha újra kell élesztenünk valakit, az nagy valószínűséggel valamelyik szerettünk lesz.
 
Ahogy ő is mondja, nagyon fontos, hogy ne essünk kétségbe, és mihamarabb megkezdjük az újraélesztést, ugyanis minden elvesztegetett perccel 10%-kal csökken a bajbajutott túlélési esélye.
 
Az Újraélesztés nemzetközi napja (október 16.) alkalmából az Országos Mentőszolgálat Alapítvány is arra biztatja a lakosságot, hogy mindenki merjen cselekedni. Ez a nap a laikus újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet, arra, hogy mindenki képes elsajátítani és szükség esetén alkalmazni az újraélesztés egyszerű technikáját. 
Oldalunkon hasznos információkkal, videókkal nyújtunk tájékoztatást a témában: