Támogasd a mentők munkáját!
Nézd meg, most hogyan segíthetsz!

Segítek!

Kétéves gyermeket élesztett újra a bátor édesanya

Kitti története egyedülálló a laikus újraélesztésről szóló beszámolóink sorában: a bátor édesanya egy tóba esett kétéves kisgyermek életét mentette meg. Videónkban saját szavaival meséli el, hogyan élte meg a többi szülő számára sokkoló pillanatokat.

Kitti és családja 2021 májusában egy Anyák napi kerti összejövetelen vett részt. Míg a szülők és a gyerekek a családi ház teraszán beszélgettek, két kisgyerek a kerti tó felé sétált, hogy megnézzék a halakat. A baj pillanatok alatt bekövetkezett: a gyerekek beleestek a tóba, az egyikük azonnal elmerült.

A felnőttek többsége, köztük a kétéves kisfiú édesanyja sokkot kapott, mozdulni sem bírt. Kitti azonban nem engedte, hogy eluralkodjon rajta a pánik, és férjével együtt a gyerekek segítségére rohantak, miközben az egyik apuka hívta a 112-t.

„A férjem kihúzta a mi fiúnkat, és hamarosan az elmerült kisgyereket is megtalálta. A kicsi arca akkorra teljesen ellilult és nem vett levegőt. Másodpercek alatt téptem le róla a vizes ruhát, és rögtön elkezdtem az újraélesztést. 2-3 perc után elkezdett vizet köhögni, de még mindig nem nyitotta ki a szemét”

A kisfiú végül hangosan felsírt. Mivel a teste nagyon lehűlt, gyorsan plédbe csavarták. Ekkorra a mentő is megérkezett, és szakszerűen ellátták a kicsit. Egy nap megfigyelés után hazaengedték a gyermekkórházból.

„Mai napig nem tudom, honnan jött a bátorság és a higgadtság. Mindig is szerettem az elsősegélyről, mentésről szóló könyveket, egészségügyi iskolába is jártam, de egészen más, amikor éles helyzetben kell helyt állni. Mégis, ösztönösen éreztem, hogy cselekednem kell és megpróbálni mindent megtenni, hogy kisfiú életben maradjon.”

A hős édesanya azt üzeni mindenkinek, aki hasonló helyzetbe kerül, hogy ne habozzon, cselekedjen, hiszen rosszat semmiképp nem tud tenni azzal, ha megkezdi az újraélesztést.

Hirtelen szívmegállás esetén minden egyes perccel, amíg nem kezdődik meg az újraélesztés, 10%-kal csökken a túlélés esélye. Ezért ne hezitáljunk, azonnal kulcsoljuk össze a kezünket, és 5–6 centiméter mélyen, gyors, határozott mozdulatokkal nyomjuk meg a beteg mellkasát, körülbelül másodpercenként kétszer! Az újraélesztés helyes módszerét elsajátíthatjuk az Országos Mentőszolgálat Alapítvány Tartsd életben! – Újraélesztés egyszerűen és gyorsan című, Csuja Imre nevével fémjelzett videóból.

Október 16-a az Újraélesztés napja. Ez alkalomból az Országos Mentőszolgálat Alapítvány is arra biztatja a lakosságot, hogy mindenki merjen cselekedni. Ez a nap a laikus újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet, arra, hogy mindenki képes elsajátítani és szükség esetén alkalmazni az újraélesztés egyszerű technikáját. 

Oldalunkon hasznos információkkal, videókkal nyújtunk tájékoztatást a témában:

https://www.mentoalapitvany.hu/merj-cselekedni