Speciális égési kötszerre gyűjtünk!
Támogasd a mentőket!

Segítek!

Ájulás

A köznyelvben ájulásnak nevezett rosszullét egy perifériás vérkeringési zavar, mely döntően az agyat érinti. Lefolyását tekintve az eszméletvesztés felé halad, de azt nem feltétlenül éri el.

Az esetek nagy többségében, ha a beteg lefekszik vagy lefektetik, akkor az eszméletvesztés elmarad, vagy csak néhány másodpercig tart.

Ájulást okozhat:

tartós egyhelyben állás, folyadékbevitel hiánya, nagyon meleg, zsúfolt térben való tartózkodás, kimerültség, akut pszichés megrázkódtatás, ijedtség, hirtelen felállás, fekvésből felülés. Tünetei: gyengeség, sápadtság, "elsötétül a világ", szédülés, émelygés, hányinger, asztalra, földre zuhanás.

Mit tegyünk?

A beteget fektessük le, lábait emeljük meg, ezáltal serkentve az agy vérellátását. Ne hagyjuk ülőhelyzetben a beteget, ekkor ugyanis nincs esély arra, hogy az agyi vérellátás javuljon.

Több súlyos betegség is kezdődhet ájulás formájában, illetve lehet ájulás az első szembeötlő tünete (pl. infarktus, agyvérzés, szívritmuszavar, nagy folyadékvesztés, sokk stb.). Amennyiben megfelelő ellátás ellenére nem javul az ájultnak tekintett beteg állapota, hívjunk orvost vagy mentőt!

Az ájulás következtében a beteg földre zuhanhat, mely sérülést okozhat. Kérdezzük meg a beteget, van-e panasza, és a mentő értesítésekor tájékoztassuk erről a szaksegítséget.

forrás: www.hazipatika.com

Tájékoztatás: A honlapon megjelenő anyagok általános tájékoztatásnak minősülnek. Laikusok számára megfogalmazott információk, melyek nem tekinthetők szakmai protokollnak, illetve terápiás ajánlásnak.