Újgenerációs defibrillátorra gyűjtünk
Támogasd a mentők munkáját az egész országban!

Segítek!

Tizenöt percig küzdöttünk, de visszahoztuk

Éjjel 11-kor eszeveszett csengetésre lettek figyelmesek a bélapátfalvai mentőállomáson. A kétségbeesett férfi idős édesapját hozta be az orvosi ügyeletre. Mivel az ügyeletet már pár éve megszűntették, így a mentősök rohantak ki az udvarra, ahol már eszméletlenül ült a kocsiban a bajbajutott. Fónagy Miklós meséli el az újraélesztés történetét.

„Amikor az ajtót kinyitottuk, a férfi rémülten közölte, hogy az orvost keresik, mert az édesapja rosszul van, mellkasi fájdalma van, és amióta beértek Bélapátfalvára, azóta nem is beszél. Az autóhoz siettem, és a beteget a mellkasára bukott, lógó fejjel találtam. A gépészemet azonnal elküldtem, hogy a mentőautóval álljon ide a garázsból, hogy legyen világítás, és kéznél legyenek az eszközeink. Én Rautek-féle műfogással kivettem a beteget, amit akkor szoktunk alkalmazni, ha eszméletlen embert kell kiemelnünk gépjárműből.

Azonnal hozzáfogtam az eszköz nélküli újraélesztéshez. Amikor egyedül kell helytállni, akkor irtózatos hosszúnak tűnnek a percek, azt hittem, sose ér oda az autó. Közben a bajtársam megérkezett az autóval, azonnal hozta az oxigénpalackot és a defibrillátort. Közben megkértem a bajbajutott fiát, hogy hívja a 104-et, és tegye a telefont a fülemhez: azonnal segélykocsit kértem az irányítástól.

Tudtam, 20 percünk van, amíg ideérnek. Az egyik hozzátartozót bevontuk a lélegeztetésbe. Közben én biztosítottam a vénát, és a Lifepak 1000 defibrillátor utasításai szerint folytattam az újraélesztést, illetve sokkoltam, amikor arra volt szükség. A bajbajutott ujjára csíptetett pulzoximéter szerint a mikrokeringés még nem volt kielégítő, de tudtam, nem adhatjuk fel!

Fáradhatatlanul folytattam az újraélesztést. A harmadik ellenőrzésnél már nem kellett sokkolni a beteget. A tizenötödik percben beindult a beteg keringése! Ekkor érkezett meg a rohamkocsi, a szolgálatban lévő doktornő elismerését fejezte ki. A kocsiba helyeztük a beteget, a további ellátás már ott történt, és indultak is a miskolci kardiológiai központba. De előtte a bajbajutott fia még odalépett hozzánk, és így szólt: Köszönöm szépen, fiúk! Ezt a mondatot már olyan rég hallottam, így különösen jól esett.”

A defibrillátorban működő rendkívül korszerű rendszer a beteg EKG-ritmusának elemzése alapján figyelmeztet, amikor sokkolható ritmust érzékel. Ez alapján az életmentést végző személy tudja, hogy mikor lehet sokkolni a beteget.

Kérjük, segítsen, hogy Lifepak 1000 defibrillátorral még több életet megmenthessünk!