Az 1% nekünk sokat számít!
Segítsd a mentők munkáját adód 1%-ának felajánlásával!

Segítek!

SZÉP MENTÉS! TESZT 2023 – Értékeltük a mentési tudást

Izgatottan vártuk, milyen eredménnyel zárul a negyedik alkalommal meghirdetett tudáspróba, ahol ezúttal több mint 13 ezren vizsgáztak mentési ismeretekből. A Szép Mentés! Teszt kiemelt célja, hogy tovább bővítse a lakosság mentéssel kapcsolatos ismereteit, amely az elmúlt évek folyamatos fejlődése után most úgy látjuk, pillanatnyi nyugvópontra érkezett.

Elérte a plafont a MeTi?

A Mentésügyi Tájékozottsági Index, vagyis a MeTi az összes teljesítményt összefoglaló mutatóval értékeli a teszt eredményét. Idén − csakúgy, mint 2022-ben − a 10 kérdésből a kitöltők átlagosan 8,7 kérdésre válaszoltak helyesen Alapítványunk nem reprezentatív felmérésén. Így 2023-ban a Mentésügyi Tájékozottsági Index, vagyis a MeTI értéke ismét 8,7 lett. 


 Az idei év stagnálása azt jelzi számunkra, hogy a leggyengébb eredménnyel záruló témákra koncentrálva tovább kell folytatnunk ismeretterjesztő tevékenységünket, hiszen pont ezek a területek azok, amik leginkább hozzájárulhatnak a még hatékonyabb mentési folyamathoz.

Szinte biztos, hogy jó számot fogunk tárcsázni

Idén 3 százalékponttal 96%-ra nőtt azok aránya, akik helyesen a 112 segélyhívószámot tárcsáznák mentő hívására. A 107 beugratós válasz volt, és jól látszik, hogy a rendőrség hívószáma még sokaknak kavarodást okoz, azonban a 911-re reményeink szerint csak véletlenül kattintottak rá néhányan.


Az előző évhez viszonyítva sajnos valamivel kevesebben tudták helyesen az Országos Mentőszolgálat hivatalos életmentő alkalmazásának a nevét, pedig az ÉletMentő App jó szolgálatot tehet telefonunkon: a készülék GPS adatai alapján beméri a segélyhívő tartózkodási helyét, így akkor is célba ér a segítség, ha például az erdőben kerülünk egészségügyi vészhelyzetbe.

A tavalyival megegyezően a kitöltők 96%-a tudta helyesen, hogy mentés szükségessége esetén bárki – állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül hívhat mentőt Magyarországon.

Magabiztos a tudás azzal kapcsolatban is, milyen információkat kell megosztanunk a mentésirányító operátorral: idén is 94%-a tudta a válaszadóknak, hogy a legfontosabb, hogy hogy hol és milyen esemény történt, hány sérült van és mit lehet tudni az állapotukról, valamint hogy saját nevünket és telefonszámunkat is meg kell adnunk.


Az emberek csaknem 3%-a úgy gondolja, hogy a valótlan bejelentés nem von következményeket maga után – tévesen. Bár azonnali rendvédelmi intézkedéssel nem jár, ahogyan azt az emberek csaknem 17%-a hitte, azonban szabálysértésnek minősül, és pénzbírság megfizetését vonhatja maga után, nem beszélve arról, hogy nagyban hátráltatja a mentési munkát.


Számíthatunk egymásra a bajban?

Elméletben felkészültek vagyunk rá, hogyan álljunk helyt a mentők kiérkezéséig: még mindig 94%-ban helyesen jelölték meg a kitöltők, hogy mielőtt kiérnek bajtársaink, vonalban kell maradni a mentésirányítóval, instrukciói alapján folytatni kell az elsősegélynyújtást; lehetőleg nem szabad mozgatni a sérültet; és értesíteni kell a mentőket, ha a beteg állapotában változás történik ( amennyiben lehetséges), biztosítani kell azt is, hogy könnyű legyen a helyszín megközelítése.


 Szép javulást tapasztaltunk a nyilvánosan elérhető defibrillátorok (AED) használatával kapcsolatban: 4 százalékponttal 79%-ra nőtt a helyes választ megjelölők aránya, azaz egyre többen vállalkoznának rá, hogy azonnal megkezdjék a mellkaskompressziót, és a mentők értesítését követően még az életmentő készüléket is bevetnék a bajbajutott életben tartására. Az újraélesztés ezen minden laikus számára elsajátítható módszerének átadása kiemelt küldetésünk, így nem csoda, ha örömmel tölt el minket a témában tapasztalt növekvő vállalkozókedv.

Ha mentő közelít, közlekedj okosan!

Ismerjük fel a mentőautó megkülönböztető jelzéseit: a villogó kék-piros fény és a szirénahang már messziről jelzi a mentő érkezését, ahogyan azt a válaszadók 84%-a helyesen tudja. Ám fontos a megfelelő reakció is: gyalogosként szinte 100%-os az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy ilyenkor nem szabad a zebrán átszaladni vagy biciklivel a kereszteződésbe hajtani, hiszen ezzel akadályozzuk a mentőautó útját.


Az autósok már sajnos sokkal gyengébben vizsgáztak, még mindig csak 71%-uk jelölte meg helyesen, hogy az út jobb oldalára kell húzódni, autópályán a belső sávban az út bal oldalára, három vagy több sávos úton pedig törekedni kell annak a sávnak a szabadon hagyására, ahol a mentőautó halad. A közlekedési ismeretek idén is gyenge láncszemei tesztünknek, és jelzik számunkra, hogy ezen a területen is fontos a megfelelő tudás átadása a lakosság számára.

Köszönjük mindenkinek, aki időt szánt a teszt kitöltésére! Az eredmények fontos támpontot biztosítanak nekünk, hogy milyen kérdésekben segítsük a lakosságot a legfontosabb életmentő ismeretek elsajátításában.
A kérdéseket és a helyes válaszokat most mindenki megtekintheti, ezzel is frissen tartva mentési tudását.


Kérdések és válaszok

1. Milyen számon hívhatjuk a mentőket Magyarországon?

A) 112

B) 911

C) 107


2. Ki és mikor jogosult mentőt hívni?

A) Mentés szükségessége esetén bárki – állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül – hívhat mentőt Magyarország területén.

B) Mentés szükségessége esetén bárki, aki egészségbiztosítással rendelkezik, hívhat mentőt Magyarország területén.

C) Mentés szükségessége esetén minden 14. életévét betöltött magyar állampolgár hívhat mentőt Magyarország területén.


3. Mit tanácsos mindenképpen elmondani a mentő hívásakor?

A) A beteg/sérült nevét, nemét, korát, milyen esemény történt

B) Hol és milyen esemény történt, hány sérült van és mit tudunk az állapotukról, bejelentő nevét és telefonszámát

C) Fontos, hogy ne tartsuk sokáig a vonalat, ezért csak adjuk meg a címet, hogy gyorsan kiérhessenek a mentők


4. Mi a teendő, amíg megérkezik a mentő?

A) Maradjunk vonalban a mentésirányítóval, instrukciói alapján folytassuk az elsősegélynyújtást; lehetőleg ne mozgassuk a sérültet; értesítsük a mentőket, ha a beteg állapotában változás történik és amennyiben tudjuk, biztosítsuk, hogy könnyű legyen a helyszín megközelítése.

B) Maradjunk vonalban a mentésirányítóval, de ha nincs szakképzettségünk, jobban tesszük, ha nem avatkozunk be és csak megvárjuk a mentők kiérkezését; értesítsük a mentőket, ha a beteg állapotában változás történik; biztosítsuk a helyszín biztonságos megközelíthetőségét.

C) Maradjunk vonalban a mentésirányítóval és mozgassuk arrébb a beteget biztonságos, jól megközelíthető területre és addig ne avatkozzunk be, amíg megérkezik a mentő!


5. Ha a földön fekvő sérült nem reagál, nem lélegzik, és van a közelben nyilvánosan elérhető defibrillátor (AED), mi a teendő?

A) Azonnal kezdd meg a mellkaskompressziót és hívd a mentőket, a defibrillátort azonban csak szakképesítéssel rendelkező önkéntes vagy szakember kezelheti, így azzal várd meg a kiérkezésüket!

B) Azonnal kezdd meg a mellkaskompressziót és hívd a mentőket, a defibrillátort pedig kapcsold be, majd a gépi hang utasításait követve folytasd az újraélesztést!

C) Azonnal kapcsold be a defibrillátort, majd a gépi hang utasításait követve kezdd el az újraélesztést – a mentőket csak a defibrillátor beüzemelését követően hívd!


6. Mi történik, ha valaki szándékosan indokolatlanul hívja a segélyhívószámot és valótlan bejelentést tesz?

A) A valótlan bejelentés azonnali rendvédelmi intézkedést von maga után

B) Az ilyen hívásoknak nincsen következménye, tévedni emberi dolog, a segélyhívó számok minden esetben hívhatók

C) A segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő használata és a valótlan bejelentés is szabálysértésnek minősül és pénzbírság megfizetését vonhatja maga után


7. Melyek a mentőautó megkülönböztető jelzései?

A) Villogó kék-piros fény és sziréna

B) Villogó sárga fény és sziréna

C) Villogó kék-fehér fény és sziréna


8. Autóvezetés közben hogyan adj elsőbbséget a mentőautónak?

A) Minden esetben az út jobb oldalára szükséges húzódni, a mentőautó számítani fog rá, hogy a bal oldali sávot hagyják szabadon az autósok

B) Az út jobb oldalára kell húzódni, autópályán a belső sávban az út bal oldalára, három vagy több sávos úton pedig törekedni kell annak a sávnak a szabadon hagyására, ahol a mentőautó halad

C) Azonnal fékezni szükséges és meg kell állni ott, ahol éppen vagyunk, hogy ki tudjon kerülni a mentőautó


9. Mire figyelj gyalogosként, vagy kerékpárosként, hogy ne akadályozd a mentő haladását?

A) Ne szaladj át a zebrán, ne indulj keresztül az úton bringával, akadályozva így az útját, hiszen nem biztos, hogy jól fel tudod mérni, mennyire van közel a szirénázó autó!

B) A mentőautónak csak közlekedési járművekkel szemben van elsőbbsége. Ezért, ha zöld a jelzés a zebránál, és mentő halad át, neked van elsőbbséged gyalogosként.

C) Nem szükséges figyelned, hiszen elsősorban az autóvezetők feladata, hogy utat adjanak a mentőknek, nem a gyalogosoké vagy a kerékpárosoké.


10. Mi a neve az Országos Mentőszolgálat hivatalos életmentő alkalmazásának?

A) 112App

B) ÉletMentő App

C) MaradjOtthon App