Az 1% nekünk sokat számít!
Segítsd a mentők munkáját adód 1%-ának felajánlásával!

Hajnalka mert cselekedni - így megmentette az idős hölgy életét

Két nap múlva lett 70 éves az az idős hölgy, aki egy buszmegállóban esett össze egy kora reggelen.A tömegből Hajnalka volt az egyetlen, aki habozás nélkül a segítségére sietett és megkezdte az újraélesztést. Egy órás heroikus küzdelem vette kezdetét a néni életéért. Tekintse meg riportfilmünket!

Szokásos hétköznap reggelnek indult az a nap is, amely örökre Hajnalka emlékeibe vésődött. Gyermekeit vitte iskolába, amikor a buszmegállóban óriási tömegre lett figyelmes. Az emberek egy földön fekvő idős hölgyet álltak körbe.

„Az volt a megdöbbentő, hogy nagyon nagyon sok ember állt itt, és senki nem lépett oda, hogy segítsen, mindenki fényképezett, videózott, még az út túloldaláról is.”

Hajnalka volt az egyetlen, aki oda mert menni, hogy megnézze, mi történt, miben tud segíteni. Megvizsgálta, hogy ad-e életjeleket, de az idős hölgy akkor már nem lélegzett. Szerencsére valaki hívta a mentőket, miközben Hajnalka másodperceken belül megkezdte az újraélesztést.

„Szétnyitottam a blúzát, hátraszegtem a fejét, és megkezdtem a 30 mellkaskompressziót és a két befúvást.”

A néni azóta jól van, a mai napig hálás Hajnalkának, amiért megmentette az életét.

A bátor édesanya azt üzeni mindenkinek, aki hasonló helyzetbe kerül, hogy ne habozzon, cselekedjen, hiszen rosszat semmiképp nem tud tenni azzal, ha megkezdi az újraélesztést.

Hirtelen szívmegállás esetén minden egyes perccel, amíg nem kezdődik meg az újraélesztés, 10%-kal csökken a túlélés esélye. Ezért ne hezitáljunk, azonnal kulcsoljuk össze a kezünket, és 5–6 centiméter mélyen, gyors, határozott mozdulatokkal nyomjuk meg a beteg mellkasát, körülbelül másodpercenként kétszer! Az újraélesztés helyes módszerét elsajátíthatjuk az Országos Mentőszolgálat Alapítvány Tartsd életben! – Újraélesztés egyszerűen és gyorsan című, Csuja Imre nevével fémjelzett videóból.

Az Újraélesztés nemzetközi napja (október 16.) alkalmából az Országos Mentőszolgálat Alapítvány is arra biztatja a lakosságot, hogy mindenki merjen cselekedni. Ez a nap a laikus újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet, arra, hogy mindenki képes elsajátítani és szükség esetén alkalmazni az újraélesztés egyszerű technikáját.

Oldalunkon hasznos információkkal, videókkal nyújtunk tájékoztatást a témában: