Díszítsük fel együtt a mentők karácsonyfáját!
Támogasd Te is a hétköznapi hősöket!

Segítek!

Szép Mentés! teszt 2022 - Kérdések és válaszok

Lezárult a 2022. évi Szép Mentés! teszt. Ha kíváncsi a kérdésekre és a helyes válaszokra, olvasson tovább - hamarosan pedig arról is beszámolunk, idén milyen eredményeket értek el a kitöltők!

1. Milyen számon hívhatjuk a mentőket Magyarországon?

A) 112

B) 911

C) 107


2. Ki és mikor jogosult mentőt hívni?

A) Mentés szükségessége esetén bárki – állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül – hívhat mentőt Magyarország területén.

B) Mentés szükségessége esetén bárki, aki egészségbiztosítással rendelkezik, hívhat mentőt Magyarország területén.

C) Mentés szükségessége esetén minden 14. életévét betöltött magyar állampolgár hívhat mentőt Magyarország területén.


3. Mit tanácsos mindenképpen elmondani a mentő hívásakor?

A) A beteg/sérült nevét, nemét, korát, milyen esemény történt

B) Hol és milyen esemény történt, hány sérült van és mit tudunk az állapotukról, bejelentő nevét és telefonszámát

C) Fontos, hogy ne tartsuk sokáig a vonalat, ezért csak adjuk meg a címet, hogy gyorsan kiérhessenek a mentők


4. Mi a teendő, amíg megérkezik a mentő?

A) Maradjunk vonalban a mentésirányítóval, instrukciói alapján folytassuk az elsősegélynyújtást; lehetőleg ne mozgassuk a sérültet; értesítsük a mentőket, ha a beteg állapotában változás történik és amennyiben tudjuk, biztosítsuk, hogy könnyű legyen a helyszín megközelítése.

B) Maradjunk vonalban a mentésirányítóval, de ha nincs szakképzettségünk, jobban tesszük, ha nem avatkozunk be és csak megvárjuk a mentők kiérkezését; értesítsük a mentőket, ha a beteg állapotában változás történik; biztosítsuk a helyszín biztonságos megközelíthetőségét.

C) Maradjunk vonalban a mentésirányítóval és mozgassuk arrébb a beteget biztonságos, jól megközelíthető területre és addig ne avatkozzunk be, amíg megérkezik a mentő!


5. Ha a földön fekvő sérült nem reagál, nem lélegzik, és van a közelben nyilvánosan elérhető defibrillátor (AED), mi a teendő?

A) Azonnal kezdd meg a mellkaskompressziót és hívd a mentőket, a defibrillátort azonban csak szakképesítéssel rendelkező önkéntes vagy szakember kezelheti, így azzal várd meg a kiérkezésüket!

B) Azonnal kezdd meg a mellkaskompressziót és hívd a mentőket, a defibrillátort pedig kapcsold be, majd a gépi hang utasításait követve folytasd az újraélesztést!

C) Azonnal kapcsold be a defibrillátort, majd a gépi hang utasításait követve kezdd el az újraélesztést – a mentőket csak a defibrillátor beüzemelését követően hívd!


6. Mi történik, ha valaki szándékosan indokolatlanul hívja a segélyhívószámot és valótlan bejelentést tesz?

A) A valótlan bejelentés azonnali rendvédelmi intézkedést von maga után

B) Az ilyen hívásoknak nincsen következménye, tévedni emberi dolog, a segélyhívó számok minden esetben hívhatók

C) A segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő használata és a valótlan bejelentés is szabálysértésnek minősül és pénzbírság megfizetését vonhatja maga után


7. Melyek a mentőautó megkülönböztető jelzései?

A) Villogó kék-piros fény és sziréna

B) Villogó sárga fény és sziréna

C) Villogó kék-fehér fény és sziréna


8. Autóvezetés közben hogyan adj elsőbbséget a mentőautónak?

A) Minden esetben az út jobb oldalára szükséges húzódni, a mentőautó számítani fog rá, hogy a bal oldali sávot hagyják szabadon az autósok

B) Az út jobb oldalára kell húzódni, autópályán a belső sávban az út bal oldalára, három vagy több sávos úton pedig törekedni kell annak a sávnak a szabadon hagyására, ahol a mentőautó halad

C) Azonnal fékezni szükséges és meg kell állni ott, ahol éppen vagyunk, hogy ki tudjon kerülni a mentőautó


9. Mire figyelj gyalogosként, vagy kerékpárosként, hogy ne akadályozd a mentő haladását?

A) Ne szaladj át a zebrán, ne indulj keresztül az úton bringával, akadályozva így az útját, hiszen nem biztos, hogy jól fel tudod mérni, mennyire van közel a szirénázó autó!

B) A mentőautónak csak közlekedési járművekkel szemben van elsőbbsége. Ezért, ha zöld a jelzés a zebránál, és mentő halad át, neked van elsőbbséged gyalogosként.

C) Nem szükséges figyelned, hiszen elsősorban az autóvezetők feladata, hogy utat adjanak a mentőknek, nem a gyalogosoké vagy a kerékpárosoké.


10. Mi a neve az Országos Mentőszolgálat hivatalos életmentő alkalmazásának?

A) 112App

B) ÉletMentő App

C) MaradjOtthon App