Támogasd a mentők munkáját!
Nézd meg, most hogyan segíthetsz!

A fagyhalálból hoztuk vissza az életbe

Dermesztő januári napon riasztották pilisvörösvári rohamkocsinkat egy kritikus állapotú beteghez. A bajtársaknak egy szántóföldre vezetett az útjuk. A fagyos talajon, a mínusz 10-15 fokos hidegben egy teljesen kihűlt, szinte élettelen középkorú hölgy feküdt.

Azonnal nekiláttak az ellátásának, ám a bajbajutottnak hirtelen leállt a vérkeringése! Azonnal újraélesztést kellett kezdeni. A nő életben tartására alig volt esély: teste 20 fokosra hűlt és nem volt vérkeringése… A pilisvörösvári egység hősiesen elkezdte az újraélesztést és a test melegítését. Szerencsére eddigre befutott a központi rohamkocsi, amelyen megtalálható egy olyan eszköz, amely lehetővé tette a bajbajutott megmentését: ez a Lucas2 mellkaskompressziós gép.

A mentők a test melegítését és a lélegeztetést végezték, a gép pedig az újraélesztést, így rohantak a kórházba.Az újraélesztést végző gépet azonnal, egy perc alatt a nőre szerelték, és a szerkezet elkezdte a mellkasi kompreszsziót. Így lehetővé vált a beteg újraélesztés közben történő szállítása.

Az Állami Egészségügyi Központba érve a kórház dolgozói még több mint két órát küzdöttek a betegért. A szívműtétekkor használt szívmotort használták, amely nemcsak a vér továbbítására, hanem annak felmelegítésére is képes.

Az újraélesztés harmadik órájában a beteg spontán keringése visszatért. Másnap felébresztették, a további ápolásnak is köszönhetően ma már jól van.

A bajbajutott a Lucas2 újraélesztő gépnek köszönheti életét. Kérjük, adományával segítsen, hogy minél több mentőautót felszerelhessünk ezzel a korszerű eszközzel, és minél több életet menthessünk meg!

A Lucas2 hatalmas előnye, hogy precízen tartja a sikeres újraélesztéshez elengedhetetlen százas frekvenciát és 4–5 centiméteres nyomásmélységet. Sokszor akár több órán át is tarthat az újraélesztés, mire visszaáll a spontán keringés. Emberi erővel szinte lehetetlen órákon át biztosítani az újraélesztéshez szükséges feltételeket, ráadásul a szabályozás szerint szállítás közben nem is végezhetünk újraélesztést, csak gépi módon.