Díszítsük fel együtt a mentők karácsonyfáját!
Támogasd Te is a hétköznapi hősöket!

Segítek!

Újraélesztő készülékek gyerekekhez – 2022.12. hó

Ha egyszer újra kell majd élesztenie valakit, az nagy valószínűséggel egy családtagja lesz. Akár épp legféltettebb kincsei: gyermekei vagy unokái. Ön biztosan tudja, mit kell tenni egy ilyen helyzetben?

Tanulja meg Ön is a laikus életmentés legfontosabb lépéseit Csecsemő és Kisgyermek újraélesztési útmutatóinkból!

Ha hasznosnak találta útmutatóinkat, kérjük támogassa egy jelképes összeggel Alapítványunkat, hogy a modern defibrillátorokhoz elérhető, kifejezetten kisgyerekekre szabott kiegészítőket vásárolhassunk a mentők számára! 


„Azonnal cselekedtek, így mentették meg a kisfiuk életét”

A csecsemőkori légzésleállásnak egy félrenyelt falaton át az áramütésig sajnos sokféle oka lehet, ilyenkor kiskorúakon kell újraélesztést végezni. Szinte biztos, hogy a kritikus első öt percben a szülők, nagyszülők lesznek jelen, így az ő lélekjelenlétük élet és halál kérdése lehet.


Egy hároméves kisfiú evés közben kezdett fulladozni. A légútját egy félrenyelt falat zárta el, amit a szülei hiába próbáltak eltávolítani ütögetéssel, így a gyermek keringése leállt. Végig vonalban maradtak, amíg a mentők a helyszínre nem értek. 

„Ahogy átvettük a kis beteget, felszabadítottuk a légutakat, és gyorsan sikerült is visszahozni. Mindenféle maradványtünet nélkül tudott felgyógyulni, egészséges felnőtt lesz belőle. A szülők – még ha segítséggel is, de – ügyesen, és ami a legfontosabb, azonnal cselekedtek, így megmentették a kisfiuk életét”

– eleveníti fel az esetet és annak tanulságait a mentős.

Kisgyermek újraélesztés egy mentős szemével

Riczu Norbert mentőápoló munkája mellett már egy évtizede oktatja is a gyerekek újraélesztését. A babaelsősegély-tanfolyamon legtöbbet a bölcsőhalálról kérdezik, de az újraélesztési ismeretekre sajnos a későbbi gyermekkorban is szükség lehet.

„Amikor kiérkezve egy beteghez, légzés, keringésleállást észlelünk, a betegvizsgálat után azonnal hozzálátunk az újraélesztéshez. Ilyenkor rögtön átfut a hozzátartozókon az a gondolat, hogy úristen, ezt én is meg tudtam volna csinálni. Ettől az életre szóló lelkiismeret-furdalástól szeretném megkímélni őket, hiszen az életmentéshez tényleg nem kell más, mint két kéz és egy kis akarat.” – összegez bajtársunk. 
Az itt látható kampány egy offline és online megvalósuló adománygyűjtő akció része, amelynek célja defibrillátorokhoz elérhető, kifejezetten kisgyerekekre szabott kiegészítők megvásárlásához szükséges összeg előteremtése.

Az Országos Mentőszolgálat közhasznú segítőjeként Alapítványunk a minél hatékonyabb magyarországi életmentésért tevékenykedik. Alapító Okiratban foglalt céljaink:

  • korszerű mentési eszközök beszerzése az Országos Mentőszolgálat igényei alapján,
  • hozzájárulás a mentődolgozók munkakörülményeinek javításához,
  • az újraélesztési tudás és hajlandóság népszerűsítése és ösztönzése.

A támogatásokat átláthatóan kezelve, azok felhasználásáról rendszeresen beszámolva támogatjuk az életmentők munkáját.

Támogatása adómentes.

Köszönjük segítségét!