Díszítsük fel együtt a mentők karácsonyfáját!
Támogasd Te is a hétköznapi hősöket!

Segítek!

Tömeges baleseti táska – 2022.12. hó

Egy kisiklott és árokba fordult vonat és egy összeroncsolódott kisteherautó – öt halott és tizennyolc sérült. A mindszentihez hasonló tömeges balesetek a legrutinosabb mentőket is nagy kihívás elé állítják: ha tudják is, hogy a betegellátást nem lehetett volna jobban megszervezni, a lelkekben mindig nyomot hagy egy ilyen tragédia.

A Tömeges baleseti táska segít úrrá lenni a káoszon

Sok sérülttel járó balesetek során nagyon nagy hasznát veszik a bajtársak a tömeges baleseti táskáknak. Ezekben csupa olyan eszközt tartunk, amelyek könnyebbé és átláthatóbbá teszik a helyszíni munkát. Ilyenek a megkülönböztető mellények, a karszalagok, a felírólapok, a segédletek – minden felelősnek a szerepköre szerint, a legapróbb dolgokra is odafigyelve. 

„A kemény hátlapú betegdokumentációs lapokat nagyon könnyű használni. Esőben sem áznak el, mint egy egyszerű papír, ilyenkor is fog rajtuk a toll, nem tűnik el később sem az írás. Mind jól kezelhető eszközök, amelyek korábban nem álltak rendelkezésünkre”

– magyarázza Börcsök Zoltán mentőtiszt, sokszoros kárhelyparancsnok. 

Kérjük, támogatásával járuljon hozzá, hogy a mentők számára folyamatosan rendelkezésre álljanak ezek a speciális táskák, hiszen a legnagyobb baj bármikor váratlanul megtörténhet.
Jelenleg 4,87 millió forint értékben szeretnénk beszerezni kárhelyparancsnoki táskákat és nagy tételben láthatósági mellényeket, amelyek az ország számos mentőállomásán jelentenek majd további segítséget bajtársaink számára!

Támogatását most 10% értékű Babaszafari kuponnal jutalmazzuk, amelyet a babaszafari.hu webáruházban, vagy személyesen az üzletekben válthat be és megajándékozzuk egy letölthető Nyári elsősegély kisokossal is!

Köszönjük a Babaszafari nagylelkű felajánlását, amellyel hozzájárul a még hatékonyabb mentés megvalósításához!

 
„Beleszokni lehet, de megszokni sohasem” - Beszámoló az eset kárhelyparancsnokától

„Reggel hét óra volt, épp a váltásra készültünk. Egyszerre több kocsit is kicsöngettek innen Szegedről, ez már jelezte, hogy valami nagyobb eseményre kell készülnünk. Már a mentőorvosi kocsin kaptam a részleteket: vasúti baleset, Mindszent” – kezdi az eset felelevenítését Börcsök Zoltán mentőtiszt. 
Alig néhány perccel korábban egy hét személyt szállító kisteherautó a tilos jelzés ellenére hajtott át a vasúti átkelőn, ahova abban a pillanatban futott be a motorvonat. Az ütközéstől a teherautó az árokba csapódott, a kisiklott vonat megpördült, az oldalára borult, és több mint száz méterrel arrébb állt meg.

Az irányítás még a vonulás közben jelezte, hogy én leszek a kárhelyparancsnok, és folyamatosan egyeztettünk, hogy milyen szállítási és ellátási kapacitásokra lesz szükség” – meséli Zoltán, aki oktatja is, hogyan kell szervezni a hasonló tömeges balesetek mentését. Mire a helyszínre értek, a közelebbről induló hódmezővásárhelyi és szentesi egységek felmérték a helyszínt, öt halottat és tizennyolc sérültet jelentettek. 

A gyors reakció, a speciális eszközök és a nagyfokú szervezettség eredményeként minden sérült a lehető leghamarabb szakszerű ellátást kapott, a kárhelyparancsnok négy kórházat bevonva szervezte meg a szállításokat. A koponyasérültet helikopter vitte Kecskemétre, így volt a leggyorsabb.

 „Mi is emberek vagyunk, és ilyenkor a lelkünk is roncsolódik. Ebbe beleszokni lehet csak, de megszokni sohasem. Apa, fia, sógor haltak meg a helyszínen, egyszerű emberi figyelmetlenség miatt, ezt ép ésszel nehéz felfogni” – összegez a mentős, felhívva a figyelmet arra is, hogy egy vasúti átjáróban még fehér jelzés esetén is mindig győződjünk meg, biztonságos-e átkelni.  
Az itt látható kampány egy offline és online megvalósuló adománygyűjtő akció része, melynek célja Tömeges baleseti táskák és láthatósági mellények megvásárlásához szükséges összeg előteremtése.

Az Országos Mentőszolgálat közhasznú segítőjeként Alapítványunk a minél hatékonyabb magyarországi életmentésért tevékenykedik. Alapító Okiratban foglalt céljaink:

  • korszerű mentési eszközök beszerzése az Országos Mentőszolgálat igényei alapján,
  • hozzájárulás a mentődolgozók munkakörülményeinek javításához,
  • az újraélesztési tudás és hajlandóság népszerűsítése és ösztönzése.

A támogatásokat átláthatóan kezelve, azok felhasználásáról rendszeresen beszámolva támogatjuk az életmentők munkáját.

Támogatása adómentes.

Köszönjük segítségét!