Életet mentett egy diák Kecskeméten

BAON - 2017. március 18.

A pillanat törtrésze alatt cselekedett Tóth Horgosi Miklós, és a boltban mellette szívroham miatt összeeső férfinál azonnal elkezdte az újraélesztést. Ezzel mentette meg az életét.

Tóth Horgosi Miklós a kecskeméti Kodály iskola 11. évfolyamos gimnazistája. A mindennapjait nem csak a zene tölti ki, hiszen az egészségügy és a biológia is régóta foglalkoztatja. Tanítás előtt vagy után gyakran betér a közeli Szil-Coop áruházba egy kis rágcsálnivalóért. A közelmúltban is így tett. A pénztárnál állt már a sorban, amikor a közvetlen közelében egy középkorú férfi hirtelen összeesett.

dr. Czakler Éva és Győrfi Pál a Ma Reggelben (M1)

Ma Reggel - 2016. április 12.

Száz diák élesztett újra a Fradi-pályán

Weborvos - 2016. április 27.

A mellkas másodpercenként kb. kétszeri, erős, 5-6 cm mélyre történő nyomásával életet menthetnek.

Dr. Czakler Éva az ATV vendége volt

ATV Esti Start - 2016. április 9.

Nem merünk újraéleszteni? - tv2.hu/mokka

TV2 Mokka - 2016. április 11.

Csuja Imre megint életet ment

hvg.hu - 2016. április 7.

Tavaly nagy sikerrel futott a mentőszolgálat kampánya, amelyben a Valami Amerika gengszterfőnöke szerepében Csuja Imre mutatja be, hogyan kell diszkószámra újraéleszteni. Elkészült a 2. rész, maradt a Bee Gees dala.

Csuja Imre megmentette Pindroch Csaba életét

mno.hu - 2016. április 7.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány ismét zseniális videót készített.

Kemény bűnözők fenyítették be Győrfi Pált, a mentők szóvivőjét

nyugat.hu - 2016 április 7.

Zseniálisat húzott az Országos Mentőszolgálat ebben az új videójában.

Maffiózók támadtak Győrfi Pálra - a Csepel Művek területén

hazipatika.com - 2016. április 7.

Az eset még márciusban történt, az egykori Csepel Művek területén. Szerencsére azonban aggodalomra semmi ok. A mentők népszerű szóvivőjét az Országos Mentőszolgálat Alapítvány legújabb kisfilmjének forgatásán a Valami Amerika 2-ből és az alapítvány "Tartsd életben!" című újraélesztési kampányfilmjéből ismert Bala (Csuja Imre) és testőrei által érte az inzultus.

Ha tavaly nem tanult meg újraéleszteni, akkor majd most!

divany.hu - 2016. április 7.

Kicsit több mint egy évvel ezelőtt mutattuk be Csuja Imre és az Országos Mentőszolgálat Alapítvány videóját, amiben azt nézhettük meg humoros formába öntve, hogy miként kell újraéleszteni. Bár a kisfilm sokakhoz eljutott, még fél évvel később sem tudták az emberek nagy része, hogy mik a mentés lépései – valószínűleg többek között ez is szerepet játszott abban, hogy itt a második rész.

Csuja Imre és Szabó Győző együtt mentenek életet

Index - 2016. április 7.

Folytatódik az OMSZA újraélesztős kampánya, amiben tavaly vetették be Csuja Imrét. 2011-ben lett nagyon népszerű az a videó, amiben a Guy Ritchie-filmek keményfiúja, Vinnie Jones magyarázza el az újraélesztés legfontosabb szabályait a Bee Gees Stayin Alive-jának ritmusára.

Győrfi Pálra támad Csuja Imre az OMSZ új kampányfilmjében

NLCafé - 2016. április 7.

A tavalyi sikerén felbuzdulva az Országos Mentőszolgálat Alapítványa leforgatta a döbbenetesen vicces Csuja Imre-spot folytatását, ami még annál is jóval viccesebb lett.

Keményen megszorongatta a maffiavezér Győrfi Pált

Blikk.hu - 2016. április 7.

Folytatódik az OMSZ Alapítvány nagysikerű kampánya, ahol a Valami Amerika 2 maffiavezére, Bala, vagyis Csuja Imre vezeti be az átlagembert az újjáélesztés szakszerű és pontos menetébe. Ez a tavalyi, nagy sikerű kampány folytatása.

OMSZA: folytatják az újraélesztési kampányt

WEBORVOS - 2016. április 7.

Maffiózók támadtak Győrfi Pálra. Az eset még márciusban történt, az egykori Csepel Művek területén. Szerencsére azonban aggodalomra semmi ok. A mentők népszerű szóvivőjét az Országos Mentőszolgálat Alapítvány legújabb kisfilmjének forgatásán a Valami Amerika 2-ből és az alapítvány „Tartsd életben!" című újraélesztési kampányfilmjéből ismert Bala (Csuja Imre) és testőrei által érte az inzultus.

Legtöbbször a laikusokon múlik, hogy túlél-e a beteg

Duna Televízió, Család-barát Magazin, 2015. május 7.

A Duna Televízió május 7-ei Család-barát Magazinjának sztárvendége Csuja Imre színművész volt. A színművész és a műsorvezető az adás 33. percétől dr. Czakler Évával, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnökével beszélgetnek a Tartsd életben! kampányfilmről. A mentős alelnök bemutatja a szakszerű, csupán a mellkas nyomásával történő újraélesztést, és Csuja Imrével hangsúlyozzák, hogy a legtöbb esetben a laikusok segítségnyújtásán múlik, hogy túlél-e a beteg.

Végre egy jó hír: nem hizlal az éjszakai evés

Bors - 2015. május 6.

Tévhitek terjednek a köztudatban, mégis hiszünk bennük, mert sokszor hallottuk. A Bors tiszta vizet önt a pohárba.

– Naponta legalább nyolc pohár vizet meg kellene innunk. Dr. Rachel Vreeman amerikai egyetemi kutató szerint erre nincs orvosi bizonyíték. Az amerikai Táplálkozási Tanács egy 1945-ben ki­adott ajánlása nyolc pohár folyadékot javasolt. Ebben zöldség, gyümölcs, leves, kávé, minden benne volt. Egy idő után a folyadék szó változott át vízzé.

– Tévedés, hogy az oxigénes víztől egészségesebbek leszünk. A biológia- órán már megtanultuk, hogy az oxigén a szervezetünkbe a tüdőn keresztül jut el. A gyomorból, vagy a bélből nem képes felszívódni.

– Tévedés az is, hogy az éjszakai evés hizlal. Valójában a mennyiség számít. Egy svéd kutatásból derült ki, hogy a ducibb nők gyakrabban vettek magukhoz harapnivalót késői időpontban, de nem ez számított, hanem az, hogy többet ettek.

– Gyerekkorunktól halljuk, hogyha megvágjuk az ujjunkat, dugjuk a szánkba. Pedig a szájunk tele van baktériumokkal, és műveletünk könnyen okozhat fertőzést.

Csuja Imrénél menőbben még senki sem tanított újraélesztést

divany.hu - 2015. február 4.

Belefutottunk egy videóba, amelyen többek között Csuja Imre látható és amelyet – mint később kiderült – az Országos Mentőszolgálat Alapítvány készített. A maffiafilmek "faggatási" helyszíneire hasonlító díszletek között az 54 éves színművész stílusosan az örökzöld Stayin Alive (magyarul Életben maradni) zenéjére (és ritmusára) mutatja meg, hogy mit tegyünk, ha valaki rosszul lesz és eszméletét veszti a közelünkben.

Csuja Imre tanítja az újraélesztést

RTL Klub híradó - 2015. február 5.

A Valami Amerika című film sztárjai tanítják az újraélesztést az Országos Mentőszolgálat Alapítvány új kampányfilmjében. Azt mutatják meg, hogyan lehet a legegyszerűbben, az egyik ismert BeeGees dal ritmusára megmenteni valakit. A filmet azért készítették, mert Magyarországon még mindig csak minden tizedik ember mer belekezdeni az újraélesztésbe. Pedig 10-ből hat embert, akinek hirtelen leállt a szíve, meg lehetne így menteni.

Nézze meg a híradást!

Bala még a halálból is visszahoz - ütős kampány az újraélesztésért

Pécsi Stop - 2015. február 4.

Megszületett a magyar verziója is Vinnie Jones híres újraélesztési kisfilmjének, a honi verzióban Bala, a Valami Amerika 2. gengsztere élesztgeti az ájult Pindroch Csabát. A videó többek közt a PTE Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika igazgatójának ajánlásával készült.

Így ments életet Csuja Imre segítségével

FEM3 - 2015. február 6.

Kampány: újraélesztés egyszerűen és gyorsan

weborvos.hu - 2015. február 4.

Elindult az Országos Mentőszolgálat Alapítvány nagyszabású társadalmi tudatformáló kampánya.

A hirtelen szívhalál vezető halálok, mire kiérnek a mentők, legtöbbször már késő, sokan azért halnak meg, mert a szájból szájba történő, úgynevezett befúvásos lélegeztetést az emberek nagy többsége nem tudja, nem meri, vagy nem akarja alkalmazni. Pedig befúvásos lélegeztetés nélkül, kizárólag a mellkas nyomásával is lehet sikeresen újraéleszteni, csak nem tudunk róla. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány 2015. február 4-én országos kampányt indít, hogy ez a helyzet megváltozzon.

Humoros kisfilmmel hívják fel a figyelmet az újraélesztés technikájára

Ma reggel - 2015. február 7.

Egy új kampányfilmben hívja fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat arra, hogy milyen fontos az újraélesztés technikájának elsajátítása. A sajátos humorú kisfilm angol mintára készült, de magyarosan.

Egy brit szívalapítvány által készített 2011-es kisfilm adta az alapot a Országos Mentőszolgálat Alapítványnak, amely szeretett volna egy olyan figyelemfelkeltő filmet forgatni, amelyből megtudják a nézők, mit kell tenni, ha valakit újra kell éleszteni – mondta el Dr. Czakler Éva mentőorvos, a Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke az M1 Ma reggel című műsorában.

Csuja Imre lett a magyar Vinnie Jones

index - 2015. február 4.

2011-ben négymillióan kattantak rá arra a videóra, amiben a Guy Ritchie-filmek kihagyhatatlan keményfiúja, Vinnie Jones magyarázza el az újraélesztés legfontosabb szabályait a Bee Gees Stayin Alive-jának ritmusára.

Újraélesztés: merjünk cselekedni

eletforma.hu - 2015. január 28.

Ma Magyarországon évente mintegy 25 000 ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául. Az esetek 90%-ában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni, így mire kiér a mentő, esély sem marad az életben maradásra, erősíti meg mentőorvosok tapasztalatai alapján a szomorú tényt az Országos Mentőszolgálat Alapítvány.

Bár mások mellett az általuk is egyre szélesebb körben végzett társadalmi felvilágosító munkának van eredménye, az alapítvány Nagy Elsősegély Tesztjének kiértékelése azt mutatja, hogy az újraélesztési tudás és hajlandóság tekintetében különösebb örömre mégsem lehet okunk. Hiába nőtt egy év alatt a helyes választ adók aránya, ha vészhelyzetben még mindig csak az emberek 10%-a tud újraéleszteni.

A kis sérülés is nagy bajhoz vezethet

kiskegyed.hu - 2014. október 8.

Mindennapi életünk során számos olyan kisebb balesetet szenvedhetünk el, amelyeknek komolyabb következményei lehetnek, ha nem figyelünk. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány ezek közül szeretne most néhányat kiemelni.

A 2014-ben megismételt Nagy Elsősegély tesztünkből kiderül, alapvető egészségügyi veszélyhelyzetekben továbbra sem igazán tudjuk, mi a teendő. Ráadásul a hétköznapinak mondható balesetek száma sem csökken, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány ezért most ezekre szeretné felhívni a figyelmet. „Sok esetben tapasztaljuk, hogy olyan sérülésekkel kerülnek emberek kórházba, amelyeket otthoni kezeléssel is orvosolni lehetett volna, ha kellő időben és a megfelelő módon cselekszünk. Fontos lenne, hogy úgy tudjuk kezelni sérüléseinket, hogy azzal valóban segítsünk, és ne fokozzuk a bajt, azáltal, hogy elbagatellizáljuk a helyzetet vagy rosszul kezeljük. Ebben szeretnénk most segíteni.” - mondta dr. Czakler Éva, az idén 10 éves Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke, mentőorvos.

Érkezik a kánikula

noiportal.hu - 2014. július 2.

A kánikula, azon kívül, hogy kellemetlen, számos olyan helyzetet is előidézhet, ami az egészségünket veszélyezteti. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány most ezekre a helyzetekre és megoldásaikra szeretné felhívni a figyelmet, hogy mindenki nyugodtan élvezhesse a nyarat.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány nemrég végezte el 2014-es Nagy Elsősegély tesztjét, amely immár második éve vizsgálja, hogy alapvető helyzetekben, mint például újraélesztés, ájulás a napon, tudjuk-e, hogy mi a teendő. Az eredmények a tavalyiakhoz képest sajnos nem sokat javultak, ráadásul itt a nyár, a kánikula és vele számos veszély. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány most ezekre hívja fel a figyelmet. „Sajnos az idei teszteredmény is azt mutatta, hogy sok területen nem igazán vagyunk tájékozottak. A nyári hőhullámok idején ráadásul további veszélyekre is figyelnünk kell, amiket nem lehet elégszer ismételni” - figyelmeztet dr. Czakler Éva, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke, mentőorvos.

Kánikula lesz hétvégén; erre figyelj a hőségben, hogy ne legyen baj!

life.hu - 2014. július 8.

Szombaton és vasárnap igazi strandidő lesz, nagyon erős lesz az UV-B sugárzás. Íme, a legfontosabb tudnivalók egészséged megőrzése érdekében! Megérkezett a kánikula. Szombaton derült, napos, száraz idő várható. Délutántól a Dunántúlon lehet több a gomolyfelhő, és ott egy-egy zápor előfordulhat. Akár 34 fok is lehet napközben.

Vasárnap kicsit felhősebb, de továbbra is napos idő valószínű. Néhol - nagyobb eséllyel az Északi-középhegység térségében - lehet egy-egy zápor. A maximumok 29 és 33 fok között alakulnak – írja előrejelzésében a met.hu. Arra is figyelmeztetnek, hogy nagyon erős UV-B sugárzás várható, így hamar le lehet égni.

De nemcsak a leégésre kell fokozottan figyelni a hőségben. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány szedte pontokba, ilyenkor mire kell ügyelni a leginkább:

Ezer magyarból csak 17 képes az újraélesztésre

ATV Start - 2014. május 21.

Az ATv Start vendége Dr. Czakler Éva, mentőorvos, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke.

Tekintse meg az interjút az atv.hu-n!

Szívhalál. Ezer magyarból csak 17 képes az újraélesztésre, pedig naponta hetvenen halnak meg hazánkban hirtelen szívhalálban

Metropol - 2014. május 15.

Hazánkban évente egy lakosságának megfelelő 20-25 ezer ember hal meg hirtelen szívhalál következtébe, pedig az időben érkező segítség megmenthetné őket. Ezt a segítséget bármelyikünk képes megadni, ha ismeri az alapszintű újraélesztés módszerét, amellyel elkerülhető az agyhalál beállta.

Mivel Magyarországon minden 30. percben meghal valaki kórházon kívül hirtelen keringésleállás miatt, mindannyiunk érdeke, hogy megtanuljuk a módszert, amellyel nem csupán idegenek, hanem akár saját, közvetlen hozzátartozóink életét is megmenthetjük.

Nem tudunk újraéleszteni!

Millás reggeli - 2014. május 8.

Dr. Czakler Éva mentőorvos osztja meg a Nagy Elsősegély Teszt szomorú eredményét.

Az interjú  meghallgatásához kattintson ide!

A beszélgetés 00:11:30-tól hallható.

Még mindig vannak problémáink elsősegélynyújtás terén

harmonet.hu - 2014. május 6.

Hozzávetőlegesen minden negyedik ember van csak tisztában azzal, hogy mi a teendő, ha valaki elájul a tűző napon, minden második, hogy hogyan kell újraéleszteni valakit vagy éppen milyen értéktől számít magasnak a vérnyomás.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány 2014 áprilisában immár másodszor végezte el a Nagy Elsősegély Tesztet, melynek keretében több mint 1000 főt kérdezett meg arról, hogy gyakori vészhelyzetekben mik a teendők.

A Nagy Elsősegély Teszt tapasztalatai

Inforádió - 2014. május 5.

Dr. Czakler Éva, alapítványunk alelnöke az Inforádióban beszélt a Nagy Elsősegély Teszt tapasztalatiról.

Hallgassa meg az interjút!

Pollenek, csípések, allergia - és amit ellenük tehetünk

webbeteg.hu – 2014. április 10.

Süt a nap, melegszik az idő, irány a természet! Azonban vigyáznunk kell, nehogy a kezdeti lelkesedés csípésnyomokba, viszketésbe, rosszabb esetben súlyosabb allergiás tünetekbe, majd indokolatlan természetundorba csapjon át. - Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány tanácsai.

Egy kis körültekintés, némi előrelátás és a megfelelő óvintézkedések mellett nyugodtan élvezhetjük az előttünk álló napokat. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány célja ezzel az anyaggal, hogy se az allergia, se a kullancsok, se egyéb ízeltlábúak ne szeghessék kedvünket, ha egy kis természetjárásra szeretnénk vállalkozni, és amennyire lehet, viszketés, orrfolyás és könnyezés nélkül vészeljük át a pollenterheltebb hónapokat. 100%-os védelem természetesen nincs, azonban sokat segíthetünk magunkon, ha néhány dologra odafigyelünk. „A tavasz amellett, hogy öröm a hosszú téli hónapok után, sokak számára nehéz időszak is lehet. A pollenallergia, a csípések, a nehezen eltávolítható kullancsok – amelyek különösen veszélyesek –  mind-mind kellő tájékozottságot és odafigyelést igényelnek a kellemetlen pillanatok és az életveszélyes helyzetek elkerülése érdekében” - mondja dr. Czakler Éva, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke, mentőorvos.

Néma gyilkosok: stroke és infarktus

Világgazdaság - 2014. február 27.

Életveszélyes helyzetekben minden perc számít: segítsen!

Sokszor hallunk-olvasunk életveszélyes pillanatokról, amelyekben legtöbbször a lélekjelenlét, agyorsaság és a megfelelő tudás jelentheti egy embertársunk életét. A nehéz pillanatokban a bizonytalanság, a határozatlanság akár emberéletet is követelhet!

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány azokhoz a helyzetekhez kíván segítséget nyújtani, amikor csakis magunkra és a legjobb tudásunkra számíthatunk. „A hirtelen fellépő betegségek okozta helyzeteket sokszor magunknak kell kezelnünk, amíg a szakszerű segítség meg nem érkezik. A stroke, az agyvérzés, a szívroham általában nem idegen kifejezések, nem árt azonban többet tudni róluk” – mondja dr. Czakler Éva, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke, mentőorvos.

Mikor kell mindenképpen mentőt hívni?

origo.hu - 2014. február 21.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány összegyűjtötte azokat az eseteket, amikor a lélekjelenlét, a gyorsaság és a megfelelő tudás embertársunk életét mentheti meg. Mit tegyünk, ha a környezetünkben valakit stroke, agyvérzés vagy infarktus ér?

A stroke (szélütés) tünetei

A legtöbb betegnél a szélütés (stroke) figyelmeztető jelek nélkül alakul ki. Főképp magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, szívbetegségek, alkohol vagy túlsúly okozhatja. Többségében vértelen stroke-ról van szó, ami azt jelenti, hogy egy vérrög elzárja bizonyos erek útját az agyban, így az oxigén és tápanyaghiány miatt az idegsejtek rövid időn belül elhalnak.

Stroke-ról árulkodhatnak a következő tünetek: az test egyik felének zsibbadása, az azonos oldalon található végtagok érzéketlensége, a beszédértési és hangképzési zavarok, a hirtelen kialakuló látásproblémák, a szédülés, az erős fejfájás, a tudatzavar vagy éppen a térbeli tájékozódás zavara.

ADOMÁNYOZZON!
Fizetési tájékoztató