A kulisszák mögött

Újraélesztés – humorral és zenével fűszerezve

Éjszaka egy gyárépületben gyűlt össze a Tartsd életben! kampányfilm önkéntes stábja: a Valami Amerika 2 sztárjai Herendi Gábor rendezővel, a Human Dialog kreatív csapata és alapítványunk munkatársai. A werkfilmből bepillantást nyerhet az egyszerre könnyed és halálosan komoly forgatás hangulatába. Nyilatkoznak az alkotók, Pindroch Csaba feléled, és még egy selfie is „elsül”.

A Human Dialog és partnerei, a Skyfilm és a Peakfilm, valamint a színészek pro bono vállalták a kampány megszervezését és az abban való szereplést. Az alkotók így emlékeznek a részletekre:

Miha Tamás (Human Dialog)

Dr. Czakler Éva alelnök asszony és Kónya elnök úr ismertette meg velünk a Brit Szívalapítvány Vinnie Jones-os kisfilmjét, amikor a mentősök napi kihívásairól, közöttük a hirtelen szívhalálról beszélgettünk. Megnéztük és azonnal beindult tőle az agyunk… Felmerült a kérdés, miért ne csinálhatnánk ezt meg magyarul? Ha ezzel nem, hát mivel lehetne javítani a lesújtó statisztikákon? Több remake koncepciót is kidolgoztunk, melyek közül végül a Valami Amerikára esett a választás. Máig emlékszem, ültünk a Gáborral a Skyfilm konyhájában, meséltem neki, mi lenne a feladat, hirtelen megállított, te, azt mondja, erről van egy nagyon jópofa kis film valamelyik angol színésszel, mire én, na, ennek a magyar verzióját kéne megcsinálni. Felcsillant a szeme, azonnal rávágta, hogy vállalja, nagyszerű pillanat volt!

Herendi Gábor (Skyfilm)

Szeretem a TCR filmeket, általában nagyon kreatívak, hogy a befogadó ingerküszöbét elérjék, ilyenhez hozzájutni mindig kihívás egy rendező számára. Másrészt ismertem az eredeti, Vinnie Jones főszereplésével készült újraélesztésről szóló filmet, amit fantasztikusan jónak tartottam és megfogalmazódott bennem, milyen jó lenne ezt itthon is megcsinálni, hát erre bekopogtat az OMSZA az ajtómon ugyanezzel az ötlettel. Mondom ilyen nincs, csak a mesében. Azonnal igent mondtam. Mivel magam is orvosi egyetemet végeztem, a téma sem állt messze tőlem. Fellengzősen hangzik, de pontosan tudtam, hogy ezzel valóban életeket menthetünk. Csak hab a tortán, hogy mindezt a Valami Amerika sztárjaival csinálhattam. Remélem, hogy így, humorral fűszerezve nagyon sok emberhez eljut és sokan állnak majd helyt, ha szükség van rá.

Miha Tamás és Herendi Gábor a forgatáson

Kedvező feltételekkel vetíthettük kisfilmünket sok moziban és tévécsatornán. Segítő médiapartnerünk volt a Budapest Film és a Cinema City. Külön köszönet a Cinema Szeged Kft., a Classic film Kft. (Sopron, Ajka), a Dabas Tv, a Fix Tv, a Mozaik Mozi Kft. (Szentes, Hódmezővásárhely), az MTVA, a Pólus Mozi, a Régió Plusz Tv (Gödöllő és környéke), az RTL Klub az Uránia Mozgókép Kft. (Pécs) és a Veresegyházi Városi Televízió nagylelkű felajánlásáért.

További információk:

Tartsd életben! – a film

Tudjon meg többet az újraélesztésről!

A kampányról

Megszólalnak a szereplők