A postára menet Márta hirtelen összeesett

Ha a hírekben azt halljuk, hogy valaki hirtelen szívhalál következtében veszti életét, akkor legtöbbször a sportolók jutnak az eszünkbe. Pedig sajnos a hirtelen szívhalál nem válogat, bárhol, bárkivel, bármikor megtörténhet. Naponta 70 emberhez riasztanak bennünket, vagyis óránként 3 ember esik áldozatul teljesen váratlanul a hirtelen szívleállásnak. Csak a gyors beavatkozás segíthet: azonnali újraélesztéssel és korszerű defibrillátor használatával a túlélés esélye 50-75% is lehet!

Tikkasztó meleg volt azon a délutánon, amikor Márta a postára indult. Egy képeslapot szeretett volna feladni unokája születésnapjára. Többször is meg kellett állnia pihenni gyaloglás közben. Aztán nem messze a postától egyik pillanatról a másikra összeesett. Csaba, aki épp a hivatal bejáratánál állt, azonnal odasietett, és segítséget hívott.

Márta hirtelen összeesett

"Nagyon megijedtem, de tudtam, hogy felül kell emelkednem a helyzeten, az idős hölgynek segítségre van szüksége" − emlékszik vissza a fiatalember azokra a percekre, amíg a mentők Mártához értek. "A hölgy összeesett, én pedig fölé hajoltam. Szólongattam, de nem reagált, majd észleltem, hogy nem lélegzik. Többen köré gyűltünk, a mellettem álló biztonsági őr azonnal hívta a mentőket. A legrosszabbra gondoltam…

Az első sokkot aztán felváltotta a tenni akarás. Tudtam, hogy muszáj segítenem az idős asszonynak, így még ha kissé bizonytalanul is, de elkezdtem ritmusosan nyomni a mellkasát. A mentők nagyon gyorsan odaértek. Megköszönték a segítségnyújtást, és rutinosan felváltották a mozdulataimat. Defibrillátort vettek elő, és annak az utasításai szerint folytatták az újraélesztést. Amikor arra volt szükség, sokkoltak. Minden perc egy órának tűnt, remegtem az idegességtől.

Mikor a gép harmadjára ellenőrizte az idős asszony keringését, az egyik bajtárs felegyenesedett: nem kellett többször sokkolni. 10 perc telhetett el, és Márta keringése újra beindult. Miután stabilizálták az állapotát, az egyik mentő telefonált a fogadó kórházba, és már indultak is. Soha nem fogom elfelejteni azt a megkönnyebbülést, amit akkor éreztem. Pár nap múlva a postán hallottam, hogy Márta már jobban van − soha nem gondoltam volna, hogy egyszer ilyen élményben lesz részem. Hálás vagyok az égieknek és a mentők bravúros helytállásának, hogy végül szerencsésen végződött az eset."

LipePak 1000

A mentők szakértelmén és küzdeni tudásán túl a Lifepak 1000 defibrillátorra is szükség volt az életmentéshez. A készülék legnagyobb előnye, hogy többféle üzemmódban alkalmazható, így laikus újraélesztő és szakképzett személy is a lehető leghatékonyabban tudja használni. Ezenfelül a vészhelyzet helyszínétől a kórházig alkalmas a beteg monitorozására.

Célunk, hogy minél többet vásároljunk ebből az életmentő készülékből azokra a mentőautókra, ahol régebbi típusú defibrillátor található. Mi mindent megteszünk e célért, és azért, hogy a lehető legtöbb embert időben újraéleszthessük. Sok a dolgunk, hisz minden órában három embert veszíthetünk el.

Bízunk abban, hogy támogatói összefogással országszerte, folyamatosan korszerű eszközöket adhatunk át a mentőegységek számára!

Online adományozok!

ADOMÁNYOZZON!