EN
Erőn felül teljesítettünk

A Szigetvárhoz közeli szőlő lankái a kirándulók kedvelt célpontja. A táj gyönyörű, a csendet csupán a madarak hangja töri meg. A mentők számára mégsem ideális, ugyanis az esőzéstől csúszóssá vált utakon mentőautóval lehetetlen megközelíteni a helyszínt.

„Egy fiatalembertől érkezett a riasztás. Édesapja cseresznyeszedés közben leesett a fáról, nagyjából 3,5–4 méter magasból a szőlősorok közé. Háti-deréktáji fájdalmakat említett, a lábait nem tudta mozgatni. A címet látva nem örültünk kimondottan, mert a szőlőhegyet még száraz időben sem egyszerű megközelíteni.

Elkezdődött a kálváriánk. A szőlőhegyhez közeledve egy terjedelmes erdei tócsához értünk. Tengelyig süllyedtünk volna az ingoványos iszapban, így hátrahagytuk az esetkocsit és gyalog indultunk az útnak. Összeszedtük a szükséges eszközöket: orvosi táska, defibrillátor, gerinchordágy.

Közel 1 km-en át, gyalog szállítottuk a beteget a hordágyon

Lassan haladtunk, kikerülve az apró gödröket, tócsákat, félretolva a belógó faágakat. A férfit a földön fekve találtuk, szerencsére eszméleténél volt. Alaposan megvizsgáltuk: a feje nem sérült meg, a bordái egyben voltak, a hasa puha, szabadon betapintható volt.

Felső végtagjait szabadon mozgatta, nem jelzett fájdalmat. Az alsó végtagjait sajnos nem tudta mozgatni. Szétnyitottuk a lapáthordágyat. A férfit négyen a log-roll (90 fokos oldalra fordítás) technikával ráhelyeztük, majd vénabiztosítás és fájdalomcsillapító adása után a hevederekkel rögzítettük.

Kérjük, adományával támogassa további lapáthordágyok beszerzését!

A visszaút fájdalmasan rögösnek tűnt, de összeszedtük minden erőnket, energiánkat és nekivágtunk a sártól csúszós útnak. Pár lépésenként megálltunk, ellenőriztük, hogy minden rendben van-e a férfival. Óvatosan, a legkevesebb mozgatással sikerült visszajutnunk az esetkocsihoz, majd a kórházba.

A férfi szerencsésen megúszta a balesetet, idegi sérülése nem lett, az ágyéki csigolyák közül kettő összeroppant, műtét és rehabilitáció után hazamehetett.

Bár a mentési körülmények nem voltak ideálisak, az összefogásnak és a megfelelő hordágy használatának köszönhetően sikeres szolgálatot teljesítettünk. Köszönöm az egész csapat nevében!”

 


ADOMÁNYOZZON!
Fizetési tájékoztató
Vásárlási tájékoztató
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
Név:
E-mail:

Országos Mentőszolgálat Alapítvány 2013, created by Black IT & Creatree