EN
Ha ugrani kell, ugrunk

Egy májusi késő délutánon érkezett be a riasztás a Gyomaendrőd Mentőállomásra: egy csónakban horgászó férfi hirtelen a vízbe esett, majd nem bukkant elő a víz alól. A parton lévő horgászok azonnal értesítették a mentőket – Kovács Tamás beszámolója.

„Az egységünk pár percen belül meg is érkezett a helyszínre, ahol a szemtanúk pontos leírását követően a bajtársam, Hangya Balázs, aki szakképzett vízimentő is, a vízbe ugrott, és pár perc elteltével sikeresen megtalálta a meder alján a férfit.

Ezalatt én a parton előkészítettem a szükséges eszközöket az újraélesztéshez, megfelelő méretű légútbiztosító eszközöket, lélegeztető ballont oxigénpalackhoz csatlakoztatva, LifePak 1000-es félautomata defibrillátort, valamint egy apró, de annál fontosabb eszközt: egy pulzoximétert.

Ez a vér oxigéntelítettségét jelzi, ami ilyen fulladásos esetnél kritikus lehet! Laikusok segítségével a partra emeltük a férfit. Kiderült, hogy se légzése, se keringése sincsen, így azonnal megkezdtük a reanimációt, mely alatt 100%-os oxigénnel lélegeztettük.

A helyszínre az orvosi ügyelet, a tűzoltóság és a mentőhelikopter is megérkezett, így rendkívül hamar emelt szintű ellátást kapott a beteg. Megközelítőleg 20 perc elteltével a közös munka és a korszerű mentéstechnikai eszközök alkalmazásának köszönhetően a betegnek visszahoztuk a keringését

A pulzoximéter nagyon fontos diagnosztikai eszköz, a megfelelő oxigénadagolás a mért értékektől függ. Minden beteg ellátásánál használni kell, az ellátási protokoll része. Kérem, adományával segítsen a pulzoximéterek beszerzésében!

Utána a pulzoximétert az ujjára csíptetve kiderült, hogy a beteg vérének oxigéntelítettsége megfelelő, így továbbra is a megkezdett módon folytattuk a lélegeztetést, majd a mentőhelikopter megfelelő vitális paraméterekkel szállította a megyei kórházba.

Ez az eset örökre az emlékezetemben marad mint sikertörténet.”


ADOMÁNYOZZON!
Fizetési tájékoztató
Vásárlási tájékoztató
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
Név:
E-mail:

Országos Mentőszolgálat Alapítvány 2013, created by Black IT & Creatree