EN
Epilepszia

Az epilepszia (régiesen frász) az olyan neurológiai betegségek gyűjtőneve, melyek epilepsziás rohamokkal járnak. Az agy bizonyos területein fokozott elektromos aktivitás jön létre, mely változatos tüneteket okozhat a pár másodpercig tartó "hatásszünettől" a perceken át tartó, egész testet érintő görcsrohamokig. Epilepsziás rohamot külső behatások is okozhatnak, pontos kiváltó oka azonban ismeretlen.

Tovább...
Újabb Arany Effie-t érdemelt a Bala sorozat

Ismét rangos elismerésben részesülhettünk az idei Effie reklámhatékonysági versenyen: a Csuja Imre és Győrfi Pál közreműködésével készített „Tartsd életben!” és az „1% - Nekünk sokat számít!” kampányainkat Arany Effie-díjjal jutalmazták a 17. Effie reklámhatékonysági versenyen. 

Tovább...
Jól vizsgáztunk a 2018-as Nagy Elsősegély Teszten

Az idei Nagy Elsősegély Tesztjében új témakörökkel bővült a legfontosabb elsősegélynyújtásra vonatkozó kvíz kérdéssora. Bár a klasszikusnak számító NET kérdésekben a válaszok inkább stagnáló, mint növekvő tendenciát mutatnak, az új ismeretek terén, mint például az AED használata, meglepően magabiztos tudásról tanúskodnak a válaszok.

Tovább...
Gyermekek fájdalmát kell csillapítanunk

A kétéves Zsófi anyukája csak pár másodpercre fordult el a tűzhelytől, ám a baj pillanatok alatt megtörtént-a kislány magára borította a forró kakaót. Bajtársaim kiérkezésekor Zsófi reszketett a fájdalomtól, gyorsan kellett cselekedni! Szerencse, hogy támogatóinknak köszönhetően rendelkezésükre álltak a fájdalomcsillapító, speciális égési kötszerek.

(Elolvasom, hogyan mentették meg a rémült kislányt.)

Tovább...
NET 2018 kérdések - válaszok

Itt tekinthetők meg a Nagy Elsősegély Teszt 2018 kérdései és válaszai - a helyes megoldások kiemelésével.

Tovább...
Bárki életmentővé válhat!

Október 16. az újraélesztés nemzetközi napja.

Vészhelyzetben csak az emberek 10%-a tud újraéleszteni, pedig Magyarországon naponta közel hetven embert ér hirtelen szívhalál. Az újraélesztés napján célunk, hogy minél többen megtanulják az életmentés egyszerű módszerét, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy a vészhelyzet felismerése és az azonnali elsősegély életeket menthet.

A Bala-féle laikus újraélesztést bárki elsajátíthatja, így tehet egy lépést afelé, hogy kellő időben cselekedni merjen!

Tovább...
Leplezzük le a láthatatlan gyilkost!

Fejfájás, szédülés, hányinger, fülzúgás? Gondolná, hogy ezek a hétköznapi tünetek akár szén-monoxid mérgezésre is utalhatnak? A mentők által használt szén-monoxid mérő azonnal jelez, ha mérgező gáz került a levegőbe. Ezért minden mentőautón szükség van rá, hiszen emberéleteket - köztük a mentőkét - menthetünk meg vele! Viola férje is ennek köszönheti, hogy nem került életveszélyes állapotba.

Érdekel, hogyan mentették meg a bajbajutott férfit!

Tovább...
Kimagasló adó 1% bevétel - köszönjük!

A 2017. szeptemberi adatokhoz képest 30 millióval több, összesen 112 368 603 forintra növelhettük a jövedelemadóból származó bevételünket. 

Tovább...
A postára menet Márta hirtelen összeesett

Ha a hírekben azt halljuk, hogy valaki hirtelen szívhalál következtében veszti életét, akkor legtöbbször a sportolók jutnak az eszünkbe. Pedig sajnos bárki áldozatul eshet, akár előjel nélkül. Ilyen esetben sok múlik az emberek és a bajtársak lélekjelenlétén, de van még valami, ami életmentő: A LifePak 1000 defibrillátor. Ezzel az eszközzel élesztették újra Márta nénit is, aki a postára menet váratlanul összeesett. Szerencséje volt, hiszen többen is a segítségére siettek amíg bajtársaim a helyszínre érkeztek.

Hogyan sikerült Mártát visszahozni az életbe? Olvasson tovább!

Tovább...
Nagy Elsősegély Teszt 2018

Vajon ki, mire emlékszik a tavalyi teszt válaszaiból? Most ismét bárki próbára teheti tudását a Nagy Elsősegély teszt 2018-as fordulóján. Idén új kérdésekkel bővítettük az immár 10 kérdésből álló tesztet, hogy még több tudással felvértezzük az önkéntes válaszadókat.

Tovább...
Éves jelentés 2017

Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt évek során több tízezerre nőtt támogatói körünk, és...

Tovább...
Verspályázat - kiderült, ki a "legnagyobb arc"

Áprilisban hirdettük meg a “Bennem egy költő veszett el...” versíró pályázatunkat, amelyre az újraélesztéssel kapcsolatos rövid, de frappáns és tájékoztató műveket vártunk. Jobbnál jobb versek születtek, amelyek közül a zsűri Lamatsch Roland versét ítélte a győztesnek.
A vers pedig így szól.

Tovább...
Gyermekbalesetek - Zoli csak focizott

Beköszönt az áhított nyári szünidő, sajnos ezzel együtt a szabadtéri és sport balesetek száma is megnő: elég egy rossz mozdulat, és az oly erősnek hitt csont pillanatok alatt megsérül – ahogy Zoli esetében is. A hatodikos fiú önfeledten focizott az osztálykiránduláson, amikor egyik pillanatról a másikra megtörtént a baj: egy erős ütközés következtében combcsonttörést szenvedett.

A kiérkező bajtársak tudták, hogy egyetlen eszközzel sikerülhet egyszerre elállítani a vérzést, fájdalmat csillapítani és rögzíteni a végtagot: a Kendrick-féle húzósínnel.

Beszámolónkból kiderül, hogyan mentették meg percek alatt Zoli lábát ezzel a korszerű eszközzel.

Tovább...
A mentőknek hála, Tamás ma is tud járni!

Ritkán adódik olyan nap, hogy az ország valamely tájáról ne kapnánk riasztást munkahelyi balesethez. Pár hete egy budapesti épület felújítása közben sérült meg egy fiatalember: egy acélelem zuhant rá, a lába súlyosan összeroncsolódott. Miközben Tomi a földre esett, a fejéről leesett a védősisak, és a fejét is beütötte. A bajtársak azonnal „vészhelyzet-üzemmódra” váltottak. Tudták, hogy a végtag súlyos roncsolódása esetén minden másodperc számít!

Olvassa el Ön is Tomi munkatársának a beszámolóját, és ismerje meg, milyen korszerű eszközökkel sikerült gyorsan megmenteni a fiatalember lábát!

Tovább...
Dermesztő küzdelem az életért

A zord hideg napokon gyakran riasztanak bennünket a kihűlés határán lévő, főként idős, beteg emberekhez. A legszomorúbb, amikor a saját otthonukban, a fűtetlen szobában bukkanunk rájuk. Nemrég a dabasi bajtársaim szinte a fagyhalál állapotából hoztak vissza egy idős bácsit, akinek összeomlott a keringése.

Ismerje meg a dabasi mentők drámai történetét, amely egyben tanulságként is szolgál: a kemény fagyok idején fokozottan kell figyelnünk a saját egészségünkre, és a környezetünkben élő emberek épségére!

Tovább...
Nagy Elsősegély Teszt 2017 - meglepő eredmények

Minden várakozást felülmúló érdeklődés fogadta 2017-ben az Országos Mentőszolgálat Alapítvány Nagy Elsősegély Tesztjét. Rekordidő, azaz 2 nap alatt több mint ezren voltak kíváncsiak arra, tudják-e a helyes választ a legfontosabb egészségügyi témákat illetően, és egyes kérdésekben rögzült-e az újfajta orvosi megközelítés Az immár ötödik alkalommal elindított felmérés legnagyobb pozitívuma, hogy 5 %-kal emelkedett az újraéleszteni tudók aránya, ami nagyszerű előrelépés!

Tovább...
1% - Nekünk sokat számít!

Támogassa az Országos Mentőszolgálat Alapítvány életmentő munkáját adója 1%-ával 2018-ban is!

Adószámunk: 18252831-2-43

 

Tovább...
Bajtársunk, Vámos Zoltán mentőorvos filmet rendezett

Amint a filmkritikában is olvasható az Index Cinematrix blogján: "A Parázs a szívnek több szempontból is rendhagyó. Egyrészt a rendezője, Vámos Zoltán csak részben foglalkozik rendezéssel, főállásban ugyanis mentőorvos."

Tovább...
Karácsonyi ajándékunk: alapítványunk naptárja

Nagy hálával tartozunk mindenkinek, aki támogatja alapítványi tevékenységünket, s ezzel a mentők áldozatos munkáját!
Köszönetünket kifejezendő idén először digitális naptárt is készítettünk ajándékként.

Tovább...
Jótékonysági árverés a mentők javára

Vegyen részt a 9 napig tartó jótékonysági árverésen, ahol Király Gábor eredeti, dedikált szürke nadrágját ajánlotta fel a mentők, a Mentőalapítvány javára.

Tovább...
Nagy Elsősegély Teszt 2017

A hír az eredeti megosztás óta frissült!

Már több éves hagyománynak örvend a Nagy Elsősegély Teszt.

Idén is elindítjuk, hogy lássuk, javult-e a lakosság felkészültsége, és kiderüljön, milyen helyzetek okoznak bizonytalanságot, és hányan vannak, akik állják a sarat, ha elsősegélynyújtásról van szó. 

Tovább...
Életben tartotta!

Október 16. az újraélesztés nemzetközi napja.

A hirtelen szívhalál több ezer áldozatot követel Magyarországon évente. Az esetek többségében mire kiérnek a mentők, már késő. Az újraélesztés napja egy lehetőség arra, hogy minél több emberhez eljusson életmentő üzenetünk, és laikusként is merjünk segíteni, ha újraélesztésről van szó.

„Ha már egy életet meg tudunk menteni, megérte elkészíteni a Tartsd életben! kampányunkat” – emlékeztetett bennünket az akkori film készítésénél kimondott alapvető célunkra Zsolt, aki Bala technikájára hagyatkozva vált életmentővé. Emlékezett rá, hogy csak a mellkas nyomására irányuló módszerrel is lehet életet menteni!

Tovább...
A monitor végül életjelet mutatott

Hivatásos mentődolgozóként nekünk nap mint nap döntenünk kell emberi sorsokról, akár a másodperc töredéke alatt. Egy újraélesztés során viszont értékes perceket nyerhetünk azáltal, hogy mialatt a korszerű Lucas 2 mellkaskompressziós gép megbízhatóan végzi a kézi erővel sokszor elhúzódó és fárasztó szívmasszást, az ellátó személyzet egyéb beavatkozásokat is képes elvégezni egy időben.  

Ismerje meg Ön is a bajbajutott Tibor történetét, akit az elhivatott bajtársak a Lucas 2 gépi újraélesztő eszközzel hoztak vissza a klinikai halál állapotából.

Tovább...
A férfi mellett robbant fel a kályha

Gondolta volna, hogy hazánkban a második leggyakoribb háztartási baleset az égés? Sajnos a lelkiismeretes orvosi kezelés ellenére is sokan egy életen át viselik testükön a sérülés nyomait: maradandó hegekkel kényszerülnek élni.

„A szövődmények kialakulása azonban enyhíthető, még a legsúlyosabb égési sérülésnél is, ha a beteget rövid időn belül speciális égési kötszerrel és égési takaróval látjuk el”- meséli Papp György, a kiskunfélegyházi mentőállomás vezetője.

Tovább...
Mindenki megérdemel még egy esélyt

Hétköznapi hősök − szokták mondani ránk, mentősökre. Pedig mi csupán a munkánkat végezzük. Az igazi hősök azok, akik civilként mernek gyors döntést hozni, és vészhelyzetben a laikus technikával képesek megkezdeni az újraélesztést.  Önmagában ez óriási segítség nekünk, kiérkező mentőknek, de van még valami, ami hozzájárul a sikeres életmentéshez. Mégpedig a Lifepak 15 defibrillátor, amelyet nemrég egy focimérkőzésen összeesett férfi megmentésénél használtak bajtársaim.

„Úgy hiszem, ha valakit sikerül visszahoznunk az életbe, az olyan, mintha újra megszületne. Antal története különösen emlékezetes számomra. Az ő újjászületése nagyon szépen példázza, mennyit jelent, ha laikusként segítünk bajba jutott embertársunkon”-Balogh János mentőápoló beszámolója

Tovább...
Erőn felül teljesítettünk

A Szigetvárhoz közeli szőlő lankái a kirándulók kedvelt célpontja. A táj gyönyörű, a csendet csupán a madarak hangja töri meg. A mentők számára mégsem ideális, ugyanis az esőzéstől csúszóssá vált utakon mentőautóval lehetetlen megközelíteni a helyszínt.

„Egy fiatalembertől érkezett a riasztás. Édesapja cseresznyeszedés közben leesett a fáról, nagyjából 3,5–4 méter magasból a szőlősorok közé. Háti-deréktáji fájdalmakat említett, a lábait nem tudta mozgatni. A címet látva nem örültünk kimondottan, mert a szőlőhegyet még száraz időben sem egyszerű megközelíteni.

Tovább...
Egy hívás = 250 Ft életmentő adomány

Mostantól egy telefonhívással vagy egy üzenettel is segítheti az Országos Mentőszolgálat Alapítvány életmentő munkáját az Adhat Vonalnak köszönhetően.

Mit kell tennie?

Adományozás telefonhívással:
hívja a 13 600-as számot, és üsse be az 58-as melléket!

Adományozás üzenettel:
küldje el üzenetben az 58-as számot a 13 600-ra!


Tovább...
Ha ugrani kell, ugrunk

Egy májusi késő délutánon érkezett be a riasztás a Gyomaendrőd Mentőállomásra: egy csónakban horgászó férfi hirtelen a vízbe esett, majd nem bukkant elő a víz alól. A parton lévő horgászok azonnal értesítették a mentőket – Kovács Tamás beszámolója.

„Az egységünk pár percen belül meg is érkezett a helyszínre, ahol a szemtanúk pontos leírását követően a bajtársam, Hangya Balázs, aki szakképzett vízimentő is, a vízbe ugrott, és pár perc elteltével sikeresen megtalálta a meder alján a férfit.

Tovább...
100 diák élesztett újra a Fradi-pályán - videó

Április végén 100 diákkal élesztettünk újra a Fradi-pályán. Most elkészült a lenyűgöző drónos felvételekkel színesített filmünket az eseményről!

Tovább...
Nagyon jó érzés, hogy életben tartottam – életet mentett a balatonfüredi rendőr

Eszméletlen, nem lélegző férfit hozott vissza az életbe Belák József körzeti megbízott az Országos Mentőszolgálat Alapítvány Tartsd életben! kampányvideójának utasításait követve.

A megmentett balatonfüredi férfihoz fia hívta ki a rendőröket miután telefonon beszélt vele. Érezte a két évtizede elviselhetetlen gerincfájdalmakkal küzdő apja hangján, hogy a végső elkeseredés határán áll. Az öngyilkossági kísérlettől tartva azonnal cselekedett.

Tovább...
ADOMÁNYOZZON!
Fizetési tájékoztató
Vásárlási tájékoztató
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
Név:
E-mail:

Országos Mentőszolgálat Alapítvány 2013, created by Black IT & Creatree