EN

Tudjon meg többet az újraélesztésről!

Ijesztő még csak belegondolni is, hogy amikor környezetünknek kiszolgáltatva az életünkért küzdünk, az esetek többségében éppen a körülöttünk állók lélekjelenlétén és tudásán múlik szinte minden. Ha nem ismerik legalább az újraélesztés legegyszerűbb módját, amikor a szájból orrba vagy szájból szájba levegőfújás kihagyásával, pusztán A MELLKAS MÁSODPERCENKÉNT KB. KÉTSZERI NYOMÁSÁVAL IS ÉLETET MENTHETNEK, akkor drasztikusan csökken az esélyünk.

Egyszerű módszer – levegőbefújás nélkül is lehet életet menteni!

Van megoldás, ha esetleg számunkra is gondot okoz a szájon át való lélegeztetés, és hirtelen zavarunkban nem szeretnénk ilyen kontaktusba kerülni egy bajba jutott embertársunkkal. A csak a mellkas nyomására irányuló módszerrel is lehet életet menteni, feltéve, ha habozás nélkül, időben belekezdünk.

„Amennyiben az újraélesztést végző  nem tud, nem képes vagy nem akar befúvásos lélegeztetést végrehajtani, elfogadható és pártolandó a csupán mellkas kompresszió alkalmazásával végrehajtott újraélesztés is az emeltebb szintű (ezáltal eszközös lélegeztetésre is képes) segítség megérkezéséig” – mondta dr. Czakler Éva.

 
Czakler Éva a forgatáson szemlélteti, hogyan kell újraéleszteni

A legfontosabb tehát, mint mindig, a lélekjelenlét, az emberség és az alapvető információk birtoklása, ami nekünk csak pár percet jelent, másnak viszont az életet. Ha elvárjuk, hogy valaki értünk megtegye, kötelességünk nekünk is felkészülni ezekre a helyzetekre, és egy napon talán mi is megmenthetjük így valakinek az életét.             

A Magyar Resuscitatiós Társaság újraélesztésre vonatkozó irányelve

  1. Szólítsa meg, és ezzel egy időben vállainál rázza meg a sérültet!                                                                           
  2. Ha a sérült NEM reagál: kiáltson segítségért, és vizsgálja a légzést! Ezt a következőképpen teheti meg: hajtsa hátra a háton fekvő sérült fejét a hajas fejbőr találkozásánál és az állánál megfogva! Fülét tegye a sérült orra elé, így hallja és arcán érzi a légzőmozgásokat, illetve szemével figyelje a mellkas mozgását! Ezt a vizsgálatot hármas érzékelésnek hívjuk (érzem, látom, hallom). A vizsgálatot legalább 10 másodpercig végezze, ha ez idő alatt nincs minimum két légzőmozgás, és a segélykiáltásra nem jött oda senki, hívjon haladéktalanul mentőt, és kérdezze meg, van-e a közelben félautomata defibrillátor!                                                                  
  3. Kezdje el a mellkaskompressziót! Ehhez helyezkedjen el térdelve a hanyatt, kemény alapon fekvő személy mellett, annak válla magasságában, ahonnan egyaránt elérheti a mellkast és a fejet. Helyezze egyik tenyere kéztői részét az illető mellkasának közepére (azaz a szegycsontjának alsó felére) úgy, hogy ujjai a beteg oldala fele nézzenek. Helyezze másik tenyerének kéztői részét a már mellkason lévő kezére, és figyeljen arra, hogy ujjait ugyanakkor eltartsa a mellkasfaltól (ebben a pozícióban összekulcsolhatja ujjait). Győződjön meg róla, hogy csak a szegycsont alsó felét nyomja (nem a bordákat, nem a szegycsont legvégét és nem a hasat), azaz csak az egymásra helyezett kezei kéztői részével közvetíti az erőt a mellkasra. A mellkas-kompressziókat nyújtott könyökkel végezze; a mellkast legalább 5 cm mélyen nyomja le (de nem mélyebben, mint 6 cm). Minden egyes kompressziót követően engedje fel a mellkast, azaz engedje rugalmassága folytán teljesen visszatérni a kiindulási helyzetbe, anélkül, hogy közben elemelné kezét a mellkasról. A mellkaskompressziók üteme percenként legalább 100 legyen (de nem több mint 120); lenyomás és a felengedés ugyanannyi ideig tartson. Abban az esetben, ha nem tud vagy nem akar a kompressziókat követően lélegeztetni, fontos, hogy szünet nélküli, folyamatosan alkalmazott mellkaskompressziók révén tartsa fenn a mesterséges keringést a további ellátást nyújtó segítség megérkezéséig.                                                            
  4. Folytassa az újraélesztést! A mellkaskompressziót addig végezze, míg meg nem érkeznek a mentők vagy egy defibrillátor, és nem rendeződik a sérült keringése, illetve Ön nem fárad ki.  Csak és kizárólag akkor vizsgálja újra a beteget, amennyiben az elkezd mozogni, kinyitja szemét, köhög, védekezik, vagy normális légzése visszatér. Minden más esetben végezze folyamatosan az újraélesztést.

Az időben megkezdett újraélesztést addig kell folytatni, míg sikerre nem vezet, vagy sajnálatos esetben a végleges, biológiai halál jeleit nem észleljük. A gyakorlatban ezzel egyenértékű, ha 30 percen át szabályosan végzett újraélesztés nem hoz eredményt.

 
             
   

További információk:

Tartsd életben! – a film

A kampányról

A kulisszák mögött

Megszólalnak a szereplők

     

 

Tájékoztatás: A honlapon megjelenő anyagok általános tájékoztatásnak minősülnek. Laikusok számára megfogalmazott információk, melyek nem tekinthetők szakmai protokollnak, illetve terápiás ajánlásnak.

ADOMÁNYOZZON!
Fizetési tájékoztató
Vásárlási tájékoztató
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
Név:
E-mail:

Országos Mentőszolgálat Alapítvány 2013, created by Black IT & Creatree