DEU

Mit tehet Ön, ha valaki allergiás roham áldozata?

Gyakran rovarcsípés okozza az allergiás sokkot, azonban más is lehet a háttérben.

• Ha a beteg eszméleténél van, próbálja meg kideríteni, mi történt a tünetek megjelenése előtt. Kérdezze meg, fogyasztott-e valamilyen szokatlan ételt, gyógyszert, ivott-e alkoholt!
  • Amennyiben a beteg korábban már volt hasonló anafilaxiás sokk áldozata, úgy tart magánál epinephrin injekciót, amelyet a combba kell beadni. Ez azonnal javít a helyzeten, ugyanakkor valószínűleg továbbra is szüksége lesz orvosi segítségre.
  • Ne itassuk, ne adjunk kálcium pezsgőtablettát!
  • Ha nincs eszméleténél, de lélegzik, helyezzük stabil oldalfekvésbe, és hívjunk mentőt!
  • Ha nincs eszméleténél és nem lélegzik, nincs keringése, akkor haladéktalanul meg kell kezdeni az alapszintű újraélesztést! Hívjunk mentőt!

Ha teheti, menjen el allergiás szűrésre, és tudja meg, Ön mire allergiás! Készüljön fel, és kerülje el az életveszélyes helyzeteket.

• Átlagosan a lakosság 2%-a veszélyeztetett a rovarcsípés okozta súlyos allergiás roham kapcsán.
  • Az immunterápia 4-8 hetes időközönként adott injekciói 3 év alatt tünetmentessé teszik a beteget.
  • 1000 emberből egy átlagosan belehal a rohamba.

Az anafilaxiás roham

Az anafilaxia az allergia legsúlyosabb tünetegyüttese, életveszélyes klinikai állapotot eredményez. Lényege, hogy az allergiás egyén szervezetébe jutó allergén anyag hatására nagy mennyiségben szabadulnak fel gyulladáskeltő kémiai anyagok a sejtekből és a szövetekből. Ezek az anyagok, a hisztamin és az ahhoz hasonló ún. biogén aminok rendkívül súlyos keringési és légzési zavart okoznak. Tünetei lehetnek, hogy az elszenvedő rövid időn belül nehezen veszi a levegőt, fullad, verejtékezik, sápadt lesz, kiütés, bőrpír keletkezik a testén, duzzanat, ödéma jelentkezik az arcán, később elveszíti eszméletét, megszűnik a légzése, keringése. A fentiekhez társulhat nehézlégzés, ritmuszavar, halálfélelem, hasmenés, hányás. A kórkép fontos ismertetőjele, hogy a tünetek rendszerint perceken belül, hirtelen és nagyon hevesen jelennek meg, így legtöbbször a kiváltó ok rögtön felismerhető. A betegnek az életben maradáshoz azonnali orvosi ellátást kell kapnia, meg kell kezdeni az újraélesztést még a mentők kiérkezése előtt.

ADOMÁNYOZZON!
Fizetési tájékoztató